Спирките в София ще бъдат отдадени на концесия

Общината очаква поне 200 000 евро приходи годишно

Спирките в София ще бъдат отдадени на концесия

Снимка: Economic.bg

2003 ~ 1 мин. четене

Общо 2607 спирки на градския транспорт в София ще бъдат отдадени на концесия за срок от 15 години. Решението се очаква да бъде прието днес от общинските съветници в столицата.

Спирките са разпределени в 4 пакета, а един инвеститор може да кандидатства и за два пакета. Очакванията на СО е получаването на минимум 200 000 евро за година от такса.

Изискванията към концесионерите да докажат оборот минимум 2.6 млн. евро за изтеклите 3 години. Кандидатите за 2 пакета пък трябва да докажат оборот поне 3.9 млн. евро.

Допълнително изискване е кандидатът да има опит в изграждането на преместваеми обекти или да е стопанисвал рекламни съоръжения или търговски обекти, информира news.bg.

Тежест при оценяването на офертите ще има както инвестиционното предложение, така и размерът на концесионното плащане – по 40%. Срокът за подмяната на старите с нови спирки ще дава 20% от оценката на офертите. Той трябва да е най-много 30 месеца.

В момента има 1100 спирки с навеси, а според общинските изисквания трябва да са минимум 1498. Рекламни елементи ще има по 400, а в 300 спирки ще е разположен павилион за продажба на вестници или дребни стоки.

Има специални изисквания за визия и материали за изработка на спирките.

Очаква се концесионерите да печелят от рекламите по спирките и другите търговски обекти, като използват парите за поддръжката на спирките.

Подкрепи Economic.bg