Спогодби като тази с Румъния може да спасят зимния сезон

Най-важният фактор остава броят на болните

Спогодби като тази с Румъния може да спасят зимния сезон

Снимка: Красимир Свраков

1196 ~ 3 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Предстоящият зимен сезон ще се реализира в условията на COVID-19, като всичко ще зависи от броя болни. За туристическия сектор най-благоприятната ситуация ще бъде страната да излезе за постоянно извън „червена“ зона. Така браншът ще може да разчита на повече чуждестранни посетители, отбелязва Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара и член на УС на Съюза за стопанска инициатива.

Според Димитров сключеното споразумение с Румъния, което позволи пътуването без тестове, е спомогнало за обмена на туристи между двете държави. За предстоящия зимен сезон е добре министерството да помисли за още такива договорки с други страни, например с Полша, Украйна и Молдова. Ако туристи трябва да бъдат поставяни под карантина при връщането си от почивка в България, това ще откаже много хора изобщо да посетят страната.

Междувременно на среща с представители на бранша министърът на туризма Стела Балтова обяви, че бизнесът е готов да посрещне новия зимен сезон. Тя заяви, че усилията на ведомството ще са насочени в това страната ни да бъде промотирана като безопасна и сигурна дестинация. Акцент ще бъде онлайн рекламата, особено в социалните мрежи. Ресорният министър препоръча в зимните курорти да бъдат обособени карантинни хотели, каквито има по морските.

Мярката „60/40“ ще продължи да работи, а до края на годината туристическият бизнес ще разчита и на понижената ставка от 9% ДДС. За други конкретни мерки е рано да се говори, посочи Балтова.

От бизнеса поискаха ясни срокове и критерии за финансово подпомагане, изтъквайки, че сега се определят услугите на цените за новия сезон. Именно непредвидимостта е основният проблем на бранша.

„Ситуацията е такава, че не можем да планираме, а бизнесът иска ясен времеви хоризонт поне от няколко месеца. В туризма всичко се планира от предишната година, а това време го нямаме“, коментира от своя страна Илин Димитров.

Той смята, че заради липсата на средства за ранни записвания, хотелиерите няма да имат възможност за адекватна поддръжка на сградите, за реновирането им, както и да задържат служителите си. Според него подготовката за следващия сезон включва и нисколихвени банкови кредити, както и да бъдат предвидени стимули за бранша, ако той бъде допълнително ограничен. 

Най-голямото предизвикателство – това са кадрите в сектора. Имаме 156 хиляди работещи, които са пряко заети в туризма. Само че всеки един лев, който влезе в туризма, се умножава между 2.5 и 4 пъти. Това се нарича мултипликационен фактор. Реално погледнато ние представляваме много по-голяма част от БВП, отколкото е индикативно показано и по този начин, нямайки работници, не може да поддържаме високо качество. Когато няма качество, няма цена.”

Летен сезон 2021 г.

Според председателя на Варненската туристическа камара тази година летният сезон е бил по-добър от миналия, но все още не достига нивата от 2019 г. Около 40% от хотелите в Слънчев бряг не са отворили. Ситуацията по Северното Черноморие е била по-оптимистична главно заради румънските туристи.

„Сезонът намаля и се получи така, че много хора искат да пътуват за кратък период от време. В момента всичко е пълно и няма места по хотелите. Най-лошото обаче е, че сезонът вече е само три месеца и работещите в туризма не могат да разчитат на това“, коментира Димитров и посочи, че септември е решаващ месец за бизнеса. Заради ограниченията на здравното министерство обаче туристическият сектор отново може да понесе големи загуби.

Подкрепи Economic.bg