Мъск си хареса Германия за европейска Гигафабрика

Tesla вече има операции в страната

Мъск си хареса Германия за европейска Гигафабрика
Американският производител на електрически автомобили Tesla подкрепя Германия като локация за първата си европейска гигафабрика. Това каза главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск.

Експерти от индустрията очакват революция в "зелените" автомобили да увеличи пазара на батерии до около 250 млрд. евро до 2025 г. Азиатските лидери в сектора, включително CATL и Samsung, вече имат свои фабрики в региона, или са създали европейски операции, пише Ройтерс.

"Германия е водещ избор в Европа. Може би най-логичната локация е на германско-френската граница, в близост до страните от Бенелюкс", каза милиардерът в Twitter.

Tesla вече работи в Прюм, Германия, който е само на 30 километра от Белгия и на около 100 километра от френската граница.

Прюм е седалището на поделението Grohmann Engineering на Tesla, специализирано в автоматизирани системи за производство на акумулаторни батерии. Grohmann  наскоро построи производствена линия за батерии на Tesla в Рино, Невада, за да ускори производството на електрически седан Model 3.

Tesla по-рано обяви, че планира да построи още три гигафабрики, освен първата си в Невада, САЩ. Това предприятие е съвместна собственост с Panasonic, която е изключителен доставчик на клетки за батериите за новия Model 3.

Не е ясно дали Tesla  ще изгради европейското предприятие съвместно с Panasonic.
Коментари: 0