Според Wall Street Apple ще процъфтява въпреки търговската война

Поскъпването на акциите на компанията спомогна за повишаването на индустриалния индекс Dow Jones

Според Wall Street Apple ще процъфтява въпреки търговската война

Снимка: Unsplash

512 ~ 2 мин. четене
Акциите на Apple спомогнаха за ръста на американските фондови пазари днес, а причината за поскъпването на акциите бе възможността за възобновяване на търговските преговори между САЩ и Китай. Според няколко компании на „Уолстрийт“ обаче това не е единствената причина, а има и друго – технологичният гигант е в по-добра позиция, отколкото някои смятат, дори и търговската война да продължи, пише CNBC.

„Въпреки че митата и търговското напрежение, които допринасят за влошаването на макроикономическия климат, да носят риск за печалбите на Apple, виждаме определени обнадеждаващи знаци, свързани с тайминга, които биха могли да позволят на Apple да се справи с предизвикателствата по-добре, отколкото инвеститорите в момента очакват“, гласи бележка от J.P. Morgan към инвеститорите.

Към 18:45 ч. българско време акциите на американския технологичен производител бяха поскъпнали с 1.9% в сравнение с цената им при затварянето на пазарите в петък. Така една акция се търгуваше за 206.5 долара. Доброто представяне на Apple бе основната движеща сила за повишаването на американския индустриален индекс Dow Jones.

Част от надеждите, свързани с тайминга, които J.P. Morgan възлага на Apple е насроченото за другия месец представяне на новото поколение iPhone-и. По данните на американската анализаторска компания смартфоните съставляват 55% от приходите на корпорацията, основана от Стив Джобс и Стив Возняк.

Друга анализаторска фирма – D.A. Davidson – отбелязва, че „Китай е най-голямата заплаха за Apple“, тъй като американският производител зависи от доставките от азиатската страна и от продажбите на китайския пазар. Въпреки това експертите от D.A. Davidson смятат, че „ситуацията не е толкова лоша, колкото се опасяват инвеститорите“. Според тях Apple е свършила „невероятна работа“ да смекчи ефекта от митата, особено работейки с американското правителство. Те отбелязват, че корпорацията е успяла да си издейства изключение за продуктите си от вече наложените тарифи, както и отлагане кога новите ще започнат да действат и за нея.Така компанията е успяла да си създаде последен „прозорец“ да продава новите си смартфони без да е засегната от митата.

„Вярваме, че Apple е една от малкото американски компании, които имат способността да лобират, както пред американското, така и пред китайското, правителства с цел да минимизира влиянието на митата върху нея“, гласи бележката от D.A. Davidson към инвеститорите.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg