Борисов изведе синдикатите насред буря и обеща американски реактор в „Козлодуй“

За АЕЦ „Белене“ Борисов каза само „там си текат процедурите“ и допълни, че трябва да сме подготвени с алтернативи

Борисов изведе синдикатите насред буря и обеща американски реактор в „Козлодуй“

Снимка: Screenshot/Facebook

4241 ~ 2 мин. четене

В силен дъжд и страшна буря премиерът Бойко Борисов обсъди със синдикатите от КНСБ и КТ „Подкрепа“ проектобюджета, увеличението на заплатите за чиновниците, пенсиите, социалните помощи, финансовите и здравните мерки, които в последните месеци държавата обещава. Срещата се състоя на поляна, близо до АЕЦ „Козлодуй“, която беше друга основна тема в живото включване на премиера и до която ще е бъдещата площадка на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. В типичния си напоследък стил премиерът излъчваше разговора само във Facebook и на място нямаше журналисти.

Нови ядрени мощности

„Тази нива ще бъде 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Ще се направи проучване и ще видим какви са най-новите технологии в ядрените реактори", каза Теменужка Петкова, която също придружаваше премиера на обиколката му сред полето.

„Трябва да се знае след 10-15-20 години какво ще правим“, категоричен пък бе Борисов. „От февруари месец вече имаме оценка на въздействието на околната среда. Това на площадката, която виждате, искаме да направим 7-ми блок с коренно различна технология от досегашната. С ядрено гориво – 100% диверсификация, така както направихме с газта."

Борисов допълни, че за АЕЦ „Козлодуй“ се говори първоначално за един, вероятно американски реактор, а после за по-малки модулни. „Разработваме система за малки модулни централи, които още не са лицензирани в ЕС, но се работи по тях, но това ще е някъде 2027 г.“

Петкова допълни, че за 7-ми блок „предстоят анализи“ и не е ясно кой ще инвестира в него, дали държавата и при какви условия.

За АЕЦ „Белене“ Борисов каза само „там си текат процедурите“ и на въпрос на Пламен Димитров от КНСБ „Ами ако ни мине котка път?“, премиерът отговори, че „затова трябва да имаме веднага и алтернативи и възможности“. „Мисля, че достатъчно се напатихме като държавата да плащаме и да не става. Само плащаме и стоят като паметници. По-добре да се видят най-добрите условия, нали да не ме обвинят. Нова технология, американска технология, най-съвременната технология – 70 години после да работи“, категоричен е Борисов.

Финансовият министър Кирил Ананиев, който в рамките на четири дни за втори път обикаля по гори и поляни с министър-председателя, заяви, че в бюджета за следващата година е предвиден ръст на разходите за пенсии в размер на 1.8 млрд. лв. Предвиждаме минималната пенсия да се вдигне от 250 лв. до 300 лв. За хората, които взимат между 300-369 лв., което е линията на бедност, пенсиите ще се увеличат с 10%, обясни Ананиев. Останалите пенсии ще се вдигнат с 5%.

„И без това се готвят яйца да ни метат, от дъжд ще се боиме“, каза Борисов, канейки Ананиев до него под дъжда.

"Правим всичко за хората. Предвиждаме 10% повишение на доходите и двойно увеличение на учителските заплати, което бяхме планирали до края на мандата", каза още премиерът.

Според Борисов в продължение на 11 години всяко негово правителство е държало бюджета на излишък и "никой не може да ме обвини в предизоборно харчене".

Борисов обясни, че причината да не се въвеждат по-строги мерки срещу коронавируса у нас, въпреки ръста на заболелите е, че се пази психическото здраве на хората. „Пазим психическото здраве на хората и затова мерките са толкова малко. Нещата вървят нагоре в лош план, а всеки иска повишение на доходите.

„Нали виждаш как с тая пандемия затварят град по град, държава по държава“, каза Борисов.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg