Сривът на технологичните акции в САЩ удари силно и Европа

NASDAQ изгуби над 4% от стойността си, като за последните три сесии, индексът отбеляза понижение от над 10%

Сривът на технологичните акции в САЩ удари силно и Европа

Снимка: БТА

Автор: ЕЛАНА Трейдинг

През изминалия ден американските пазари изпитаха силно волатилна сесия. Разпродажбата на технологичните акции продължи, след като много от инвеститорите отдръпнаха вниманието си от инструментите, които съживиха пазарите след пандемията.

NASDAQ изгуби над 4% от стойността си, като за последните три сесии, индексът отбеляза понижение от над 10%. След изминалия ден, технологичният индекс официално навлезе в територия на корекция. В допълнение, акциите на Tesla понесоха загуби от 21%, след като в петък компанията бе изключена от индекса S&P500, който се понижи с 2.78% през изминалата сесия.

От друга страна, Dow Jones приключи сесията си с разлика от -2.25%, след като компанията Astra Zeneca обяви, че ще спре временно тестовете за ваксина срещу COVID-19, след като здравето на техен пациент се е влошило драстично през последната фаза на експерименти.

Европейските пазари също бяха силно повлияни от сриването на американските технологични акции, като пазарите отбелязаха загуби за втори пореден ден. Публикуваната информация за БВП на еврозоната показа контракция от 14.7%, като това се отчете за най-резкия записан спад в историята на Европейския Съюз. FTSE100 затвори изминалата сесия с разлика от -0.12%, докато DAX отбеляза понижение от 1.01% за деня.

Цените на петрола се сринаха до нива от месец юни. WTI загуби 7.6%, докато Brent се понижи с 5.6%, търгувайки се на 39.78$ за барел. След изминалата сесия, инвеститорите потвърдиха засилените си притеснения относно бъдещето на петролната продукция. В същото време напрежението между САЩ и Китай също допринесе към нестабилността на черното злато.

От друга страна, златото приключи с положителна сесия, прекратявайки загубите си за последните две седмици. Скъпоценният метал нарасна с 0.5% като се търгуваше на 1943.20$ за тройунция. Цената на златото е нараснала с 27% от началото на годината, служейки като застраховка на инвеститорите срещу инфлацията и обезценяването на валута.

Акценти днес 

Равнище на безработица  – Швейцария

През утрешният ден, Швейцария ще публикува данни за безработицата от месец август и какво влияние е оказала на покупателната способност. Това ще бъде важна новина относно стабилността на Швейцарския франк, след голяма контракция на БВП в Еврозоната. 

Инструмент на фокус

Renault – Дневна

Акциите на Renault образуват флаг движение, като текущата цена се намира в горната граница на канала. Ако цената не успее да пробие силно заформената съпротива, може да се очаква стойността на акциите да се понижат до нивото на 100 периодната средна, под психологическото ниво от 22.500.

GBP/AUD – 8 часа

Валутната двойка се намира на ниво от заформена подкрепа на 1.7976. При неуспешен пробив на подкрепата може да се очаква цената да достигне нивото на 100 периодната средна, която се движи по локална съпротива на ниво от 1.8300. Средните на индикаторът Стохастик подсказват за обръщане на движението, след като е навлязло в зона на препродаден пазар.

Brent – Дневна

Цената на Brent проби възходящия тренд канал образуван от началото на юни. Цената се намира точно на нивото на 100 периодната средна, като при възможен натиск от пазара и преминаване под средната е възможно продължение на низходящото движение до зоната на подкрепа заформена между 37.50 и 35.00. В допълнение, индикаторът MACD показва намаляване на покупателния обем, което е значителен сигнал за понижение в цената на петрола.

NASDAQ– 8 часа

Стойността на технологичният индекс тества ниво от силно заформена подкрепа от началото на юли.  При успешен пробив на подкрепата може да се очаква цената да достигне ниво от 10395, където се намира следващо ниво на подкрепа. Въпреки това, 200 периодната средна се намира в долната граница на подкрепата, което може да послужи като знак за подкрепа от пазара, ако цената достигне нивото на средната. Индикатора Стохастик показва, че цената започва да навлиза в зона на препродаден пазар, от което може да последва подкрепа и обръщане на текущото движение.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Коментари: 0