Столична община с 347,7 млн. лв. приходи за първото полугодие

Приходите от данъци са в размер на 161,2 млн.лв.

Столична община с 347,7 млн. лв. приходи за първото полугодие

Снимка: Стоян Йотов

Събраните приходи на Столична община през първото полугодие възлизат на 347,7 млн. лв. Това сочат предварителните данни за изпълняване бюджета на София, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

През първите шест месеца на годината общината има 39,6 млн. лв. повече собствени приходи, в сравнение със същия период на миналата година.

Приходите от данъци са в размер на 161,2 млн. лв. или 60,1% от годишния план. Сумата е със 7,6 млн. лв. повече от същия период на миналата година. 

Данъкът за възмездно придобиване на недвижими имоти продължава да донася добри приходи на столицата. За първите 6 месеца от него в общинския бюджет са влезли 44,9 млн. лв., което е със 7,4 млн. лв. повече от същия период на миналата година. Тези данни са добър индикатор за развитието на пазара на недвижимите имоти в града. 

Приходите от различните видове такси са 186,5 млн. лв., като спрямо миналата година са събрани 31,9 млн. лв. повече. Подобрява се и събираемостта на такса битови отпадъци, където приходите са 115 млн. лв. - с 10,5 млн. лв. повече от същия период на миналата година. 

Запазва се добрата тенденция и при приходите от такси за технически услуги. В голямата си част това са издадени строителни разрешения, от които до края на полугодието приходите са 3,8 млн. лв. 
Коментари: 0