Столичният транспорт отчита значителни загуби заради извънредното положение

В същото време обаче има увеличение на постъпленията от данъка за сделки с имоти

Столичният транспорт отчита значителни загуби заради извънредното положение

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

2201 ~ 2 мин. четене

Приходите на Центъра за градска мобилност, който отговаря за продажбата на билети в обществения транспорт на София, както и за платеното почасово паркиране в „синята“ и „зелена“ зона в столицата, значително са се свили от началото на извънредното положение. Намаление е отчетено и при събираемостта на някои местни данъци и такси. В същото време обаче се наблюдава увеличение при приходите от данъците, които се плащат при сделките с имоти.

9 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси само за месец март. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко и 7.5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. На този фон имаме повишение при някои по-малки данъци, в това число, на данъка за възмездно придобиване – с 1.7 млн. лв. повече“. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в свой пост във Facebook.

През първия месец от извънредното положение Центърът за градска мобилност е събрал с 6 млн. лв. по-малко в сравнение с месец март 2019 г. Разликата идва основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените „синя“ и „зелена“ зона,  пише Фандъкова.

6.5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества – „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“, изчислява кметът на София и допълва, че предстои да се направи справка за загубите в общинските болници и ДКЦ-а.

„Въведените ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи и засягат стратегически за общината дейности – като градския транспорт, чистотата, здравеопазването и социалните дейности“, пише още Фандъкова.

Тя успокоява, че извънредната ситуация, в която се намираме няма да попречи на стратегическите за града проекти - строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти.

За това по-рано увери и инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД. Пред Economic.bg той обяви, че въпреки извънредното положение, в което се намира България в момента третият лъч на метрото ще тръгне по план – през месец май.

Подкрепи Economic.bg