Allianz се изправя срещу стотици дела заради пазарния срив

Шофьори, учители и служители на метрото обвиняват компанията, че им е загубила пенсионните фондове

Allianz се изправя срещу стотици дела заради пазарния срив

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Шофьорите на камиони, учители и служители на метрото в Съединените щати заведоха дела срещу Allianz, обвинявайки един от най-големите мениджъри на активи в света, че не е защитил  пенсионните им партиди по време на пазарния срив от пролетта, предизвикан от коронавирусната криза, пише Reuters.

През март Allianz беше принуден да закрие два частни хедж фонда след сериозни загуби, което предизвика вълната от съдебни спорове. Завелите делата в южния окръг на Ню Йорк граждани твърдят, че инвеститорите са загубили общо около 4 млрд. долара.

Макар загубите да са разочароващи, твърденията на ищците са правно и фактически погрешни и ние ще се защитим всячески срещу тях. Ищците са професионални инвеститори, които са закупили средства, което включва рискове, съизмерими с тези за по-високата възвращаемост”, заявява говорител от Allianz Global Investors.

Един от исковете срещу Allianz и неговото подразделение за управление на активи Allianz Global Investors е повдигнато от операторите на транспортната система на Ню Йорк - Metropolitan Transportation Authority (MTA). Компанията е инвестирала 200 млн. долара, а в момента потърпевшите служители са 70 000.

Подобни искове са заведени и от учителите, членуващи в синдикатите Teamster, Blue Cross и Blue Shield и Arkansas. Желанията им са за съдебен процес и присъждане на обезщетение.

В исковете се твърди, че Allianz Global Investors се е отклонил от стратегията си за използване на защити срещу краткосрочни сривове на финансовите пазари пазар.

От алчност Allianz пожертва трудно спечелените пенсии и обезщетения на работниците, които по това време рискуваха живота си с работа в транспортната система”, казват от MTA.

Застрахователният бизнес на компанията като цяло е подложен на натиск, тъй като е изправен пред искове за отменени събития и спад в търсенето на автомобилни и пътнически застраховки. Очаква се германската компания тази година да отчете първия си спад на печалбата от близо десетилетие.

Коментари: 0