Стотици нови работни места в Божурище отварят чужди инвеститори

Икономическата зона се превръща в магнит за международни компании

Стотици нови работни места в Божурище отварят чужди инвеститори

Икономическата зона в Божурище продължава да е сред най-привлекателните за чуждестранните инвеститори у нас.

Две нови компании ще построят логистични бази за складиране и съхранение и още отворят няколкостотин нови работни места на нейна територия. През следващите седмици фирмите ще получат сертификат за инвестиция „Клас А“ от Българска агенция за инвестиции, с което ще стартира реализацията на проектите им.

Така инвеститорите в Божурище ще станат общо 12, като привлечените инвестиции вече надхвърлят 100 млн. лв. и се предвижда разкриването на 700 работни места, пише в. „Стандарт“.

Наскоро германска високотехнологична компания също инвестира в Божурище. Тя произвежда опаковъчни машини и ще вложи около 37 млн. лв. и ще разкрие 153 нови работни места. Компанията ще построи производствен корпус, складова и логистична база, център за професионално обучение и научно-развоен център.

Тя ще инвестира близо 37 млн. лв. във високотехнологично производство и ще разкрие 153 работни места. На територията на зоната ще изгради производствен корпус, складова и логистична база, център за професионално обучение и научно-развойен център.

Икономическата зона София-Божурище е най-атрактивният от всички проекти на „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ), заяви изпълнителният директор на НКИЗ Стефан Стайков.

Преимущество е близостта й до столицата, където са разположени държавните институции и агенции, големите университети и научно-развойни центрове, има и квалифицирана и многоезична работна ръка.

Разположена е само на 15 км от центъра на София, на 23 км от летището, на 5 км от магистралата за Гърция, на 2 км от магистралата за Сърбия, в непосредствена близост до международния път, свързващ Европа и Турция и наличието на директна връзка с железопътната мрежа – това са част от предимствата, които правят зоната топ локация за развитие на бизнес.

Територията й се простира върху площ от 2,7 млн. кв. м и освен с изградена пътна инфраструктура, тя разполага с всички необходими комунални услуги – електрозахранване, водоснабдяване и канализация, газоснабдяване, оптични трасета за телекомуникациите.

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД е дружество от холдингов тип със 100% държавно участие и управлява 8 зони. „С тях покриваме територията на цяла България. Имаме по 2 зони на р. Дунав и Черно море – във Видин, Русе, Варна и Бургас. До София е най-голямата зона, една е разположена до турската и гръцката граница в Свиленград, друга е в централната част на България – Карлово и още една в центъра на Северна България – с. Телиш, Плевенско. Така че, какъвто и вид инвеститор да дойде при нас, ние може да го позиционираме според специфичните му нужди“, обобщава Стефан Стайков.

Коментари: 0