Стотици работни места разкрива у нас водеща компания за авточасти

BHTC организира отворени лекции за набиране на нови кадри

Стотици работни места разкрива у нас водеща компания за авточасти
6964 ~ 3 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Една водещите компании за автомобилни компоненти в света – Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) разкрива стотици работни места в България. Това стана ясно по време на Деня на отворените врати в завода на компанията в „Икономическа зона София-Божурище“.

Досега фирмата е инвестирала над 50 млн. лв. у нас. Заводът ще бъде разширен през следващите 3 до 5 години и се очаква инвестицията да се удвои. В предприятието работят 200 души – 150 в производството и 50 в развойния център. При разширението броят на служителите трябва да достигне 500.

Новите мощности – производствено предприятие и развоен център бяха открити през миналата година. BHTC избира България пред 7 други източноевропейски държави, защото условията и бизнес средата у нас са най-благоприятни. 

България – европейският тигър на BHTC

„Европейският тигър на BHTC“ – така определят страната ни от компанията. Немската фирма дава висока оценка на обучението и специалистите, излизащи от техническите университети у нас. Плюс за нея са членството на страната ни в ЕС, носещо съществени предимства за логистиката, плоският данък, добрата инвестиционна среда и подкрепата на правителството.

„Много малки, средни и големи компании, производители на автомобилни компоненти, вече инвестираха в България. Ние също оценяваме потенциала на страната в тази област и това е причината да инвестираме тук. Сигурен съм, че и други ще видят този потенциал и ще ни последват“, казва Мартин Ниланд, генерален мениджър на BHTC за България.

В завода на BHTC в Божурище се произвеждат електронни панели и контролни системи за климатици на автомобили. Основните клиенти на компанията са Даймлер, БМВ, Ауди, групата Фолксваген, Волво, Рено, МАН, Скания.

Качество и иновации

За разлика от други фирми в сектора за автомобилни компоненти, които залагат на евтин труд, предприятието на BHTC разполага и с развоен център. В него вече има заети 50 инженери, които работят директно за проекти на централата в Липщад. Планира се броят на заетите в развойния център постепенно да достигне 100. Идеята е те да започнат да работят и по проекти, които директно ще се произвеждат в завода в Божурище.

Фирмата набира активно 2 групи служители: такива, които да работят в производството и да изпълняват монтажни операции, и в същото време хора с висока квалификация за развойния център като софтуерни и хардуерни инженери.

Създаване и развитие на кадрите

BHTC работи активно с технически учебни заведения, за да отгледа своите кадри. Вече разполага с изградена основа за съвместни проекти с Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт в Техническия университет в София. Сътрудничи си активно и с Техническия университет в Габрово.

Компанията е работно място с широки възможности за обучение и професионално развитие и има потенциал да привлича талантливи български специалисти. BHTC е и един от „лобистите“ на дуалното обучение у нас: доказал се модел, който е ключ за решаването на проблема с недостатъчния брой подготвени кадри с професионални умения за изпълнение на монтажни и други технически дейности (известни още като сини якички).

Възможности за хората от региона в партньорство с местните власти 

Немската фирма създава работни места за хората от района. В момента си партнира с 3 общини – Божурище, Костинброд и Драгоман. Целта е да се организират отворени лекции, на които компанията да представи дейността си, политиката си в областта на човешките ресурси и да обясни за свободните работни места.

Първата лекция ще се проведе в средата на април със съдействието на Oбщина Божурище. Към събитието има изключителен интерес – вече над 50 от живущите в района са изразили желание да присъстват.

BHTC стана „Инвеститор на 2015 г.“ в класацията на Българската агенция за инвестиции, в категория „Инвестиция на зелено“. Тя бе отличена и от германската икономика в България за 2015 г. в категория „Голямо предприятие“.

Коментари: 0