Страхът от втора вълна на COVID-19 удари глобалните акции

Случаите на заболели в Китай и някои американски щати отново растат

Страхът от втора вълна на COVID-19 удари глобалните акции

Снимка: БТА

912 ~ 1 мин. четене
Азиатските акции и фючърсите на Уолстрийт поеха надолу заради нарастващите страхове от втора вълна на коронавирус в някои от американските щати и Китай. Ръстът на нови случаи на заболели попари надеждата за бързо възстановяване на глобалната икономика. 

S&P 500 mini пропадна с 1.2% по време на ранната търговия в Азия, докато най-широкият индекс на Азиатско-Тихоокеански акции извън Япония загуби повече от 1% от стойността си. Японският Nikkei изтри 1.3%, докато сините чипове в континентален Китай изтриха 0.1% още в началото на търговията.

На Уолстрийт в сряда S&P 500 загуби 0.36%, макар че технологичният Nasdaq пък добави 0.15% заради надеждата за увеличено търсене на различни онлайн услуги вследствие на епидемията.

Няколко американски щата, като Оклахома, Калифорния и Тексас, отчетоха скок в новите коронавирусни инфекции. Пекин пък отмени редица полети и затвори училища и някои квартали в опит да овладее избухването на втора вълна на заболяването. 

„За пазарите е голям шок, че Китай, който изглежда успешно е преустановил болестта, наблюдава втора вълна. И в САЩ виждаме рекордни случаи в много щати“, коментира Норихиро Фуджито, главен инвестиционен стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Подкрепи Economic.bg