Странният свят на Джак Дорси

Ексцентричният милиардер дигитализира свободата на словото

Странният свят на Джак Дорси

Снимка: Wikipedia

904 ~ 4 мин. четене
Автор: Александър Александров

По време на арабската пролет в началото на отминалото десетилетие журналисти отиват при малко известен тогава дигитален предприемач с въпроса – той ли е организирал вълненията в Африка и Близкия Изток. Неговото име е Джак Дорси, а причината за странното запитване е, че създадената от него микроблог платформа Twitter тогава се оказва любимото средство за комуникация на протестиращите в Египет, Тунис, Алжир и други страни в региона.

Дорси, разбира се, не организира революции за сваляне не политически режими. Или поне не целенасочено. Twitter обаче се оказва в основата на истинска дигитална революция, довела до безпрецедентно либерализиране на свободното слово в световен мащаб. И направила Дорси милиардер в процеса. Именно тази микроблог платформа беше първата, сочена за инструмент за влияние върху политическите процеси – първо в Близкия Изток и Африка, след това в Украйна, а после – по целия свят. Много преди да се заговори за начина, по който Facebook е повлияла на президентските избори в САЩ или за възможностите на Telegram да обезпечи криптирана комуникация между дисиденти и протестиращи срещу авторитарни режими.

Twitter беше първата платформа, която показа, че уеб 2.0 технологиите могат да заобиколят официалните медии, превръщайки всеки отделен човек в медия. И до петнадесет години след създаването си, остава социалната мрежа с най-голямо доверие на своите потребители, както и с най-каузоален имидж. Докато основният й конкурент – Facebook – продължава да изкупува по-малките алтернативи (Instagram, WhatsApp), но и да става все по-недолюбван както от широката публика, така и от политици и регулатори.

А самият Джак Дорси продължава да изненадва публиката със своя начин на живот и възгледи. Неотдавна той продаде своя първи туит в микроблог платформата, представляващ на практика просто едно съобщение, за впечатляващите 2.9 млн. щ. долара под формата на дигитален актив – т.нар. NFT (Non Fungible Token). Сумата не е особено значима за предприемача, чието състояние днес се равнява на над 15 млрд. щ. долара. Продажбата обаче показа, че той е спобен да прави пари дори от едно съобщение в Twitter – каквито мнозина сме писали с хиляди.

Дорси започва да програмира на 15 години и още тогава създава приложение за таксита, което се използва и до днес. Лицензиран масажист, фен на пънк музиката, той напуска рано университета, в опит да създаде дигитален бизнес. Среща другите двама съоснователи на Twitter – Бъз Стоун и Евън Уилямс – докато работи в малка компания за подкасти. Тримата се отделят и основават микроблог системата през 2006 г. като сайт, в който можеш да постваш съобщения, дълги максимум 140 символа. Любопитно е, че едва две години по-късно Дорси прехвърля ръководството на Стоун и веднага се отдава на

нови проекти

Сред тях са инвестиция в друга социална платформа – Foursquare, както и стартиране на приложението за мобилни разплащания Square. Във време, когато финтех сегментът все още прави първите си крачки, а за плащания през смартфона почти никой не говори сериозно. През 2014 г. Дорси отново изпреварва събитията, придобивайки чрез Square платформата за доставка на храни Caviar. По-късно той я продава на DoorDash за четирикратно по-голяма сума, но малко след това отново се насочва към този сегмент.

Самата Twitter междувременно също се променя много, преминава през кризисни периоди и възходи, за да се превърне в една от най-влиятелните дигитални платформи днес. И да направи

още една революция

тази на генерирането на новини, което вече отдавна не е запазена територия за големите информационни агенции. С влиятелни фигури като Илън Мъск и Доналд Тръмп, които предпочитат да си говорят директно с Twitter аудиторията, платформата се превръща в основен генератор на новинарско съдържание.

Днес начинът на живот на Джак Дорси е всичко друго, но не и нормален. Носене на разноцветни маратонки или просто джапанки по събития, хранене веднъж дневно (единствено вечер), често постене и не на последно място - намерение да се премести в Африка – това са само част от странностите на милиардера. Страстен привърженик на криптовалутите, той неведнъж е споделял техните предимства и дори е убеден, че те могат да донесат световен мир. Само преди месец Дорси обяви, че Square стартира нов бизнес, свързан с криптовалутите и децентрализираните финансови услуги. Все още обаче няма повече конкретика по проекта.

В търсене на нови пазари за Square през миналата пролет предприемачът обяви създаването на собствена банка под шапката на приложението. Също тогава той инициира и придобиването на музикалната платформа Tidal за 300 млн. щ. долара. Очакванията са Square да предложи на нейната общност от изпълнители нови възможности за монетизация, навлизайки в перспективния музикален онлайн пазар. Създадена от рапъра Jay-Z, с участието на звезди като Риана, Мадона и Coldplay именно като инструмент за противопоставяне на технологичните гиганти, навлизащи в техния сектор, Tidal изненадващо се оказа част от Big Tech статуквото.

Крипто, аудио стрийминг, банка - дали това значително разширяване на бизнеса ще бъде печеливш ход за Square, все още е рано да се каже. Сигурното обаче е, че Джак Дорси е виждал и по-лоши времена в годините, когато Twitter беше пред продажба или по-късно, когато акционерите се опитваха да го свалят от поста на изпълнителен директор. И днес едва ли са много нещата, които могат да го уплашат.

Подкрепи Economic.bg