Студеното време в Европа повиши спот цената на газа

Началото на 2021 г. в Европа е много по-студено

Студеното време в Европа повиши спот цената на газа

Снимка: Pixabay

Спот цената на природния газ в Европа през първия ден от търговията през новата година достигна 250 долара за хиляда кубически метра на фона на спадащите температури, намаляващия поток на газ от Русия, както и през морето - във втечнен вид.

Цената при холандския хъб TTF (договор за ден напред) с доставка във вторник се повиши до 253.5 долара за хиляда кубически метра след 243 долара по новогодишните празници и 244 долара в понеделник. Това е най-високата стойност за последните 23 месеца - от 25 януари 2019 г.

През декември миналата година газът се търгуваше средно за 202 долара, а през ноември - за 168 долара за хиляда кубически метра.

Началото на 2021 г. в Европа е много по-студено от предходната година, а температурната прогноза за първата половина на януари е много по-ниска, отколкото през предходните три много топли зими.

Студеното време принуждава Европа активно да използва запасите от подземните си газови хранилища. Поради това потокът на газ в европейската тръбопроводна мрежа през терминали за LNG през януари 2021 г. е намален наполовина в сравнение с януари 2020 г. Това може да е най-големият спад на обемите за сезона (през октомври доставките са намалели с 30%, през ноември - с 39%, през декември - 43%).

Коментари: 0