Студентите държавна поръчка да работят 5 г. в страната

Това предлага ректорът на УНСС проф. Стати Статев

Студентите държавна поръчка да работят 5 г. в страната
Когато държавата ти е платила обучението, трябва да подпишеш договор, че след като завършиш, пет години ще работиш за нея. Ако намериш работа в чужбина или в частния сектор, връщаш парите, които държавата е дала за тебе, за да може тя да финансира друг. Това казва ректорът на УНСС проф. Стати Статев в интервю за в. "Стандарт". 

Крайно време е държавата да оптимизира ресурса, който отделя за висше образование, да реши какви кадри иска и да ги поръча на добрите си, доказани университети, смята Статев, който преди дни бе преизбран за ректор за втори мандат.

Бизнесът непрекъснато се оплаква, че кадрите, които обучават университетите, не го устройват. Нека му се даде законова възможност да си поръчва кадри. И когато дадени фирми са платили на УНСС, за да им произведат кадри, тогава те ще имат основание да кажат: "Не е това, за което сме платили". Но да недоволстват за нещо, за което не са дали и стотинка, не е сериозно. Когато и държавата, и бизнесът си поръчат кадри, те трябва да си плащат. Извън това всеки, който иска да учи, да плаща от джоба си. Това е елементарна схема, но тя би довела до качествена промяна на ефективността на средствата за висше образование и наука.

Ще направим всичко възможно Националната търговско-банкова гимназия да стане базово училище на УНСС. Обмисляме идеята всички нейни възпитаници, които завършват с успех над 5,00, да бъдат приемани без изпит в УНСС, казва още ректорът.

Ръководството на университета има намерение да изгради още един учебен корпус, който да разшири капацитета на учебното заведение. Мечтата ми е той да е готов до края на втория мандат, каза Статев.
Коментари: 0