Суперпроектът, гарантиращ водоснабдяването на столицата на Китай (снимки)

11 млн. жители на Пекин са се възползвали от доставените 2 млрд. куб м вода

Суперпроектът, гарантиращ водоснабдяването на столицата на Китай (снимки)

Китайската столица Пекин е получила над 2 млрд. куб. м вода от река Яндзъ, използвани от 11 млн. жители, през последните 2 години. Това е възможно благодарение на суперпроект, отклоняващ водите на реката към главния китайски град.

Проектът, представляващ огромна водопреносна система от Централен Китай до Пекин, е стартирал през декември 2014 г. и е от огромно значение за китайската столица, съобщава Xinhua.

Яндзъ е най-дългата река в Китай и третата най-дълга в света. Тя е и най-голямата водоснабдяваща системата в страната.


1.37 млрд. куб. м от пренасочената вода, или 68% от общия обем, са използвани от водоснабдителните компании. 284 млн. куб. м са съхранявани в резервоари, а останалата част е използвана за подпочвени води, реки и езера.


„Данните показват, че качеството на водата от Яндзъ, вливаща се в Пекин е стабилно и отговаря на стандартите. Оклоняването на водата протича гладко, а съоръжението е напълно безопасно“, заяви официален представител на проекта.


Проектът ежедневно доставя 1.05 млн. куб. м вода на китайската столица, от които директно се възползват 11 млн. души, или около половината от населението й. Той значително облекчава проблемите с водоснабдяването на Пекин, чиито водни източници са предимно подземни и са податливи на калциеви и магнезиеви соли.


Водоснабдителният проект пренася вода чрез канали и тръби от резервоара Дадзянкоу в централната провинция Хубей до провинциите Хънан и Хебей, както и общините Пекин и Тиендзин.

Коментари: 0