\"Св. Константин и Елена\" е най-скъпият плаж у нас

За 2 месеца са проверени 99 плажа, готвят се санкции

\

Най-скъпите шезлонги и чадъри по родното крайбрежие са на плажа "Св. Константин и Елена", където чадърът струва 25 лв., а шезлонгът – 15 лв. Това сочи статистика на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, представена на пресконференция.

На "Черноморец - Изток" чадър с 2 броя шезлонги струва 40 лева. На южния плаж за същото плащаме 20 лева. 38 лева плащаме за чадър, 2 шезлонга и маса на "Смокини Юг", а за същите аксесоари броим 24 лева на къмпинг "Веселие". На "Божурец - Топола" чадър с 2 шезлонга и хавлии струват 35 лева.

Най-евтината услуга е на плажа в Китен. Там срещу сумата от 10 лв. можем да се сдобием с пълен комплект чадър, шезлонг и маса. 

„Концесионерите са длъжни са осигурят безплатен достъп до морския бряг“, заяви ресорният министър Лиляна Павлова. Тя обясни, че те имат задължение да предоставят медицинска помощ, течаща вода и достъп до тоалетни на всеки плаж.

„Задълженията им са да не събират входни такси за морския плаж. Става въпрос за пешеходен достъп. Трябва да осигуряват табели къде е свободна и къде е платена зона и всички цени да бъдат оповестени“, подчерта министърът.

Павлова уточни, че плажовете по родното крайбрежие са общо 209, като 114 се стопанисват. За 56 плажове са подписани концесионни договори, 43 са отдадени под наем, а 95 остават неохраняеми. През изминалите 2 месеца министерството е проверило 99 плажа, предаде БГНЕС.

Регионалният министър изтъкна като ключов проблем недостига на спасители по всички плажове. Тя допълни, че това е заключение от наблюденията и на областните управители. От разговори с БЧК ставало ясно, че няма желаещи, коментира още Павлова и допълни, че се проведени разговори с Агенция по заетостта и е „отправен апел да се мисли за целенасочени програми в Бюрата по труда”. Тя определи проблема като лавинообразен за Черноморието.

"Един от най-големите проблеми, които установихме извън липсата на спасители, са многобройните сергии и безразборното разполагане на масички и столове", подчерта Павлова.

Оказва, че близо половината от плажовете нарушават поне едно от правилата, а рекордьор в неспазването на забраните е плажът "Обзор – Юг". Най-арогантно пък се държат концесионерите в Несебър и Слънчев бряг. Според регионалния министър там са установени най-много нарушения. 

Концесионерите си плащат глобите, но след това не изпълняват предписанията и изискванията. 19 от тях не са предоставили никакви схеми, по които ще се разполагат преместваемите обекти на пясъка.

Павлова поясни, че са изготвени и връчени установените нарушения на концесионерите. Тя подчерта, че като втора стъпка при неотстраняване на нарушенията ще последват санкции, а като трета стъпка ще бъдат прекратени договорите.

Все пак има и плажове, на които нарушения не се допускат. Те са 23 на брой, а сред отличниците при спазването на изискванията се нареждат Албена, Кранево, Златни Пясъци, Кабакум и централният плаж в Созопол.

Коментари: 0