Светът търси кадри в сферата на технологиите

Около 50% от фирмите ще увеличат персонала си през 2016 г.

Светът търси кадри в сферата на технологиите
228 ~ 2 мин. четене

Само 27% от най-големите компании в света очакват увеличение на темпото на глобалния икономически растеж през следващите 12 месеца, в сравнение с 37% година по-рано, според 19-годишното проучване на PwC, излязло преди Световния икономически форум (СИФ) в Давос.

От главните изпълнителни директори в Западна Европа 33% са оптимисти, наполовина положителното мнение споделят изпълнителни директори на компании, работещи в Северна Америка.

Отслабване на световната икономика очакват 23% от участвалите в проучването, докато в началото на 2015 г. те са 17%В същото време 35% от топ мениджърите са уверени в растежа на дружества си през текущата година, спрямо 39% през 2015 г.

Нивото на доверие в увеличаващите се приходи са намалява в сравнение с предходната година в почти всички големи икономики на света: в Китай е 24% (срещу 56% през 2015 г.), в САЩ - 33% (46%) във Великобритания - 33% (39%), Германия - 28% (35%). За сравнение с последното проучване на общественото положение не се е променило в Италия (20%) и Япония (28%).

Рязък спад на оптимизма се наблюдава сред главните изпълнителни директори на компании, които работят в Тайланд: само 19% са "напълно уверени" в растежа на бизнеса им в краткосрочен план, в сравнение с 65% през миналата година.

Рисковете за фирми

В контекста на влошаването на геополитическата ситуация, 2/3 от главните изпълнителни директори (66%) казват, че днес има повече заплахи за техния бизнес, отколкото преди три години.

В списъка на най-значимите рискове на първо място поставят прекомерната регулация  - за основна заплаха я признават 79% от анкетираните. На второ място от четвъртото се изкачва геополитическото положение (74%). То е последвано от загрижеността за волатилност на валутните курсове (73%) и наличието на квалифициран персонал (72%).

В допълнение, 61% от главните изпълнителни директори са загрижени за проблемите на киберсигурността, които представляват заплаха за националните и търговски интереси. В най-голяма загриженост изразяват Съединените щати, Австралия и Великобритания (над 74%), както и ръководители на фирми, работещи в банковия и застрахователния сектор, както и високите технологии.

Нови работни места

Почти половината (48%) от фирмите имат план да увеличат числеността на персонала през следващите 12 месеца. Миналата година тази цифра бе 50%. Най-високото ниво на активност в наемането наблюдава в Индия (70%), Обединеното кралство (66%) и Китай (57%).

Много компании са загрижени за липсата на квалифициран персонал. Това се проявява най-вече в развлекателната индустрия и медиите, както и в сектора на високите технологии. Най-високото ниво на загриженост от липса на кадри има в региона на Азия и Тихия океан (81%), Близкия изток (83%) и Африка (86%), а най-нисък - в Западна Европа (59%).

2/3 (67%) от технологичните компании очакват да увеличат персонала през следващата година, което е най-високата стойност сред всички сектори на икономиката. Следван от управлението на активи (65%), фармацевтика, биомедицина (64%) и здравеопазване (56%).

Подкрепи Economic.bg