Световната банка и МВФ настояват за 40% ваксинирани до края на годината

Глобалните институции смятат, че само така ще се сложи край на пандемията

Световната банка и МВФ настояват за 40% ваксинирани до края на годината

Снимка: МВФ

456 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Глобалните финансови, търговски и здравни институции призоваха страните от Г-20 да ускорят ваксинацията и до края на тази година делът на ваксинираните хора да достигне 40%. До средата на 2022 г. те настояват процентът да скочи до 60. Според ръководителите на Световната банка, Международния валутен фонд, Световната здравна организация и Световната търговска организация само така може да се сложи край на пандемията от COVID-19.

Те приеха и други спешни стъпки по време на първото заседание на Работната група по COVID-19 за ваксини, терапии и диагностични средства за развиващите се страни. Едно от тях е страните от Г-20 да споделят повече дози ваксини сега. Включително да гарантират, че поне 1 милиард дози ще бъдат споделени с развиващите се страни през 2021 г., като този процес започне незабавно. Работната група настоява още 20-те най-развити икономики да осигурят преференциални условия за запълване на съществуващия недостиг, включително за инициативата ACT-Accelerator, както и да премахнат всички пречки пред износа на суровини и готови ваксини, както и други пречки пред операциите по веригата за доставки.

„Тъй като много страни се борят с нови варианти и трета вълна от инфекции с COVID-19, ускоряването на достъпа до ваксини става още по-важно за прекратяването на пандемията навсякъде и за постигането на растеж на широка основа. Дълбоко загрижени сме за ограничения брой ваксини, терапии, диагностични средства и подкрепа за доставките, които са на разположение на развиващите се страни. Необходими са спешни действия сега, за да се спре нарастващият брой на жертвите на пандемията и да се предотврати по-нататъшното разминаване в икономическото възстановяване между развитите и останалите икономики“, се посочва в съвместното им изявление след срещата.

На срещата е обсъдена спешната необходимост от увеличаване на доставките на ваксини, терапевтични средства и диагностика за развиващите се страни. Също така разгледахме практични и ефективни начини за проследяване, координиране и ускоряване на доставките на ваксини срещу COVID-19 за тази категория държави.

„За да повишим прозрачността, постигнахме съгласие да съберем данни за заявките за дози (по вид и количество), договорите, доставките (включително чрез дарения) и разгръщането на процеса на ваксиниране срещу вируса на COVID-19 в страните с ниски и средни доходи — и да ги предоставим като част от общо табло за управление на ниво държава. Постигнахме и договореност да предприемем стъпки за преодоляване на колебанията и да координираме усилията за отстраняване на пропуските в готовността, така че страните да са в състояние да получават, разполагат и прилагат ваксини.“

Подкрепи Economic.bg