Световната банка с пълен одит на енергетиката ни (обновена)

Институцията ще подпомага предстоящата либерализация на пазара

Световната банка с пълен одит на енергетиката ни (обновена)
3779 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Световната банка ще извърши пълен одит на българската енергетика. Това стана официално по време на днешното подписване на договор за консултантски услуги между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и международната институция, предаде БГНЕС.

Договорът със Световната банка предвижда цялостен преглед на финансовото състояние на българския енергиен сектор и набелязване на стъпки за преминаване към пълна либерализация на пазара на електрическа енергия до края на годината. Споразумението е със срок от 6 месеца.

„Вярвам, че това навременно подписване на договора ще позволи качествено представяне на сектора „Енергетика” в доклада на Световната банка, който ще помогне на правителството да подготви стратегията си за финансово стабилизиране на сектора и за неговата либерализация”, каза Блага Джурджин от международната институция.

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен обясни, че в кратък срок е подготвено споразумението. „То ще даде основата за либерализирането на пазара. Имаме амбицията либерализацията да се случи в много кратки срокове”, заяви Коен.

Той посочи, че докладът на Световната банка ще даде отговор на либерализирането на пазара, но и обективен анализ за състоянието на сектор "Енергетика". "Трябва да знаем от къде тръгваме по този път за свободния пазар на електрическа енергия в България. Малко късничко, но се присъединяваме към този пазар, който съществува почти във всички страни. Следващият етап след либерализирането на пазара е присъединяването на нашия пазар към вече съществуващите такива пазари. Гледаме напред и вървим по пътя, по който трябва да се върви", добави директорът на БЕХ. 

Енергийният министър Теменужка Петкова изрази задоволство от подписаното споразумение. „Това е важен договор за нас, защото е свързан с един от най-важните приоритети на правителството за енергетиката – либерализацията на енергийния пазар. Важно е това да се случи максимално бързо. Изостанали сме малко от останалите страни-членки на общността, но като плюс може да се посочи, че така може да видим най-добрите практики и кое е най-полезно за нас по извършването на процеса за либерализация”, каза Петкова.

Тя обясни, че чрез подписания договор ще може да се избере точен модел, по който либерализацията на пазара ще се случи. „Сигурна съм, че моделът, който ще изберем ще бъде най-удачният и с най-малко рискове за системата и потребителите”, убедена е Петкова.

Предвижда се Световната банка да изготви междинен доклад до края на ноември, след него ще се помисли за конкретен вариант за либерализацията на енергийния пазар. През ноември трябва да имаме готовност за промени в Закона за енергетиката, за да има законова база за либерализацията на енергийния пазар, завърши ресорния министър.

Подкрепи Economic.bg