Световните лидери приветстват Байдън с похвали, молби и съвети

Международната общност си отдъхна, след като Тръмп напусна

Световните лидери приветстват Байдън с похвали, молби и съвети

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Джо Байдън положи клетва като 46-ят президент на САЩ, поемайки управлението на една държава в криза. Неговите отговорности обаче няма да приключат само с овладяването на ситуацията в Америка, предизвикана от COVID-19. Байдън е новият лидер, от който зависи световният мир, икономическата стабилност и общото развитие на нациите, пише CNN.

Световните лидери приветстваха Байдън с аплодисменти и голяма доза облекчение, че „ябълката на раздора“ напуска Белия дом. Редица държавници посъветваха новия американски президент да обърне външнополитическия курс на САЩ и да се фокусира върху изграждането на „трайни връзки“, а не „на налагане на санкции, ограничения и мита“.

Международната общност прие първите разпоредби на Джо Байдън като обещание към тях за едни „по-добри и мирни взаимоотношения“.

Ето какво казаха досега лидерите:

Европа

„За пореден път, след дълги четири години, Европа има приятел в Белия дом. Тази нова зора в Америка е моментът, който чакахме толкова дълго. Европа е готова за нов старт с нашия най-стар и доверен партньор", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Байдън сигнализира, че ще затопли отношенията с Европа и ще преразгледа подробно сегашните договорености. По време на своето управление Тръмп неведнъж е критикувал ЕС по темата за търговията, което доведе до „мразовити“ отношения между САЩ и някои европейски членки.

„От наша гледна точка Тръмп възприемаше Европа като враг“, заяви пред CNN висш европейски дипломат, според когото Байдън е дал ясни индикации, че няма да повтори грешките на Тръмп.

Германският канцлер Ангела Меркел също отправи своите „най-топли поздравления“, като добави, че очаква с нетърпение „нова глава в отношенията на Германия със САЩ“.

А президентът на Германия заяви, че 20 януари е „добър ден за демокрацията“ и отправи апел към Байдън за едни по-близки бъдещи отношения.

„Изпитвам облекчение, че Джо Байдън полага клетва като президент и влиза в Белия дом. Сигурен съм, че това чувство се споделя от много хората в Германия ", добави той.

Френският президент Еманюел Макрон написа в социалните мрежи, че е изключително щастлив от решението на Байдън да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата. "Заедно сме! Ще бъдем по-силни, за да се изправим пред предизвикателствата на нашето време. По-силни да изградим бъдещето си, по-силни, за да защитим нашата планета. Добре дошли отново в Парижкото споразумение."

Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че се радва на близки отношения с новата администрация на САЩ, които ще доведат до едни „страхотни бъдещи действия“. Той добави, че ще се стреми да постигне търговска сделка с Байдън след Брекзит и по-силни инвестиционни връзки.

НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече встъпването в длъжност на Байдън „началото на нова глава за трансатлантическия алианс". „Трябва да работим заедно, за да защитим нашите демокрации, ценности и международен ред. Съюзниците от НАТО трябва да се обединят, за да се справят със заплахите от тероризъм и търговска несигурност.“

Китай

Часове преди встъпването в длъжност на Байдън Пекин изрази надеждата си, че той ще „гледа на Китай рационално и обективно, за да поправи сериозните щети, които Тръмп нанесе в двустранните отношения“.

„През последните четири години администрацията на САЩ направи фундаментални грешки в стратегическото си възприятие на Китай, намесвайки се във вътрешните работи на страната“, заяви Хуа Чунинг, говорител на външното министерство на Китай. Той добави, че администрацията на Байдън трябва да гледа на азиатската страна рационално и обективно, да подхожда към нея „като с равен“ и по този начин  китайско-американските отношения отново ще процъфтят.

Една от основните политически линии на Тръмп по време на неговото управление беше търговската война с Китай, която предизвика немалко сътресения в световен мащаб.

Русия

Русия заяви, че се надява на „по-конструктивни“ отношения между САЩ и Москва при управлението на Байдън. Руското външно министерство поясни, че иска да удължи знаковия Договор за стратегическо намаляване на въоръженията (Новия СТАРТ) със Съединените щати за максимално предвидения петгодишен период. Понастоящем споразумението трябва да изтече само 16 дни след деня на встъпване в длъжност.

"Считаме за възможно удължаването му само под формата, в която е подписано споразумението и без никакви предварителни условия. Удължаването до максималния петгодишен срок, предвиден в споразумението, изглежда за предпочитане", се казва в съобщение от външното министерство, публикувано непосредствено, след като Байдън положи клетва.

В изявлението се добавя още, че Русия е готова на отворен диалог за бъдещи нови отношения с Америка, но при условие, че те не нарушават политическата идентичност на двете страни.

Близкия Изток

Президентът на Иран Хасан Рухани призова Байдън да се върне към ядреното споразумение от 2015 г. и да стабилизират отношенията си. Той отправи молба към Байдън да отмени и санкциите на САЩ срещу Иран.

"Топката е в полето на САЩ. Ако Вашингтон се върне към ядрената сделка от 2015 г., ние също ще спазим изцяло ангажиментите си по пакта", каза Рухани по време на телевизионно заседание на кабинета. Той също така не скри и „топлите“ си чувства към Тръмп и заяви, че „ерата на тиранина приключи днес. Годините му на управление не дадоха никакви плодове освен такива на несправедливост и корупцията“.

Байдън от своя страна заяви, че планира да се върне към ядрената сделка с Иран, подписана по времето, когато той беше вицепрезидент на Барак Обама.

Латинска Америка

Политиките на Тръмп спрямо Латинска Америка бяха сравнявани с терористични. Редица държавни служители твърдят, че стената по границата на САЩ с Мексико е нарушаване на човешките свободи. Битката между двете държави продължи през цялото управление на Тръмп, но още в първите часове на своето управление Байдън спря изграждането на стената с официален документ.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор прие този акт като жест на примирие и като едно „ползотворно начало на едни бъдещи дълбоко политически взаимоотношения“. Той добави, че администрацията на Байдън трябва да работи усилено върху уреждане на статута на множеството мексиканци, които работят легално в страната.

Коментари: 0