Своеволията на Тръмп напрегнаха Wall Street

Добрите новини за заетостта бяха помрачени от новия извор на напрежение по линията САЩ-Китай

Своеволията на Тръмп напрегнаха Wall Street

Снимка: БТА

192 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Добрите новини за работните места в САЩ не успяха да подкрепят пазарите при старта на борсовата търговия в петък. Напротив, акциите поеха леко надолу заради новите опасения от поредно икономическо напрежение между Вашингтон и Пекин, пише CNN.

Като цяло инвеститорите бяха вперили напрегнати погледи в статистиката за работните места в САЩ и с облекчение прегърнаха новината, че заетостта през юли расте с повече от предварителните очаквания. Броят на новите работни места в страната се е увеличил с 1.76 млн. през миналия месец, което надхвърля прогнозите за ръст от 1.48 млн. Междувременно безработицата се понижава с повече от очакваното до 10.2%. 

Положителните статистики обаче не окрилиха пазарите, които вместо това видяха нов извор на напрежение по линията САЩ-Китай. Този път камъкът на раздора са заплахите на президента Доналд Тръмп, че ще забрани китайските приложения TikTok и WeChat. 

Вчера държавният глава издаде изпълнителни заповеди за тяхното блокиране. Часове по-късно от TikTok излязоха с официално изявление, критикуващо волното поведение на американската администрация с думите, че неправомерно заобикаля закона. То компанията дадоха да се разбере, че няма да се поколебаят да заведат съдебно дело, като не пропуснаха да подчертаят грубата намеса на Тръмп в преговорите между частни компании. 

Реакцията на пазара 

Dow падна с близо 100 пункта, или 0.3%, малко след старта на търговията в петък. S&P 500 и Nasdaq също се понижиха с около 0.3%. И трите индекса все пак остават на по-високи нива от началото на седмицата. 

Технологичните акции обаче също поддадоха на натиска, предизвикан от предложенията на Тръмп. Акциите на собственика на WeChat – Tencent, например паднаха с над 5% в Хонконг.

Подкрепи Economic.bg