Състоянието на Доналд Тръмп пряко повлия на американските пазари

Въпреки стряскащите новини през изминалата седмица, S&P500 отбеляза ръст от 1.5% за седмицата

Състоянието на Доналд Тръмп пряко повлия на американските пазари

Снимка: БТА

Новините на американските пазари в петък акцентираха върху състоянието на Доналд Тръмп, след като беше диагностициран с Covid-19. В последния работен ден от миналата седмица се разбра, че състоянието на президента на САЩ за кратко се е било влошило, но въпреки това положението е било овладяно. След диагностицирането на Тръмп с вируса, електоралният аванс на Джо Байдън нарасна с 51%, докато Тръмп остава с 41%.

Въпреки стряскащите новини през изминалата седмица, S&P500 отбеляза ръст от 1.5% за седмицата, като това е първия положителен седмичен резултат за индекса от над един месец. От друга страна Dow Jones  завърши петъчната сесия с понижение от 0.51%. След хоспитализацията на американския президент и негативните данни за нови работни места в САЩ, нуждата от нов фискален стимул изглежда все по-спешна. Конгресът обяви, че в най-скоро време ще има споразумение между двете главни партии, след като бяха допълнително призовани от съобщение на Доналд Тръмп в социалните мрежи.

Европейските пазари затвориха с лек ръст в петък, след като американският президент и съпругата му бяха диагностицирани с COVID-19. Испанският строителен гигант ACS нарасна с 25% поради подадената оферта от френския му съперник Vinci, която е относно закупуването на строителния му бизнес Cobra. Петролът се понижи с над 3% в петък след новините относно хоспитализирането на американския президент. В допълнение, нарастващият обем от запаси на необработен петрол поставят нови страхове между инвеститорите поради възможното пренасищане на пазара. Brent и WTI заформят втора поредна седмица от загуби поради завишения обем от неизползван петрол по света.

Цената на Brent се понижи с 2.7%, като се търгуваше за 39.81$, докато WTI загуби 4.3% от стойността си, търгувайки се на 37.05$ за барел през петък Златото успя да завърши седмицата с позитивни резултати в петък. Скъпоценният метал е на път да отбележи най-добрата си седмица за последните два месеца. Спот златото се повиши с 0.1%, като се установи на 1907.22$ за тройунция и успя да достигне 2.6% ръст за седмицата. Това е най-високото повишение на стойността от началото на август.

Акценти от днес:

Индекс на активността в сектора на услугите – Еврозона

През утрешният ден, в Еврозоната ще бъде публикувана информация относно активността в секторите на услугите. Ако индекса е с данни от над 50, може да се тълкува като положителна информация. Това събитие дава яснота относно как се справят различните компании в секторите преди да бъде излязла официална информация относно представянето им на пазара.

American Express – Седмична

Акциите на American Express съставят възходящо движение от края на месец март. Текущата стойност се намира точно на нивото на 200 периодната средна. Индикаторът MACD показва покачване на покупателния обем, което предразполага към задържане на дълга позиция. При продължителна подкрепа от пазара, може да се очаква цената да достигне до психологическото ниво от 110.00

EUR/CAD – 8 часа

Валутната двойка съставя силно волатилни движения през последните два месеца. При продължение на натиска оказван от пазара, текущата стойност може да се понижи до ниво 1.5470. В противен случай, може да се очаква цената да тества съставената съпротива около психологическото ниво на 1.5600, където се намира и 50 периодната средна. Бавните средни на индикатора Стохастик започват пресичане, което може да доведе до промяна на текущото движение на валутната двойка.

Platinum – Дневна

Цената на платината успя да пробие 20 периодната средна през изминалата седмица. Въпреки това, цената все още се намира на несигурно ниво. При допълнителен пазарен натиск може да се очаква цената да тества отново средната, както и да продължи до съставената подкрепа около психологическото ниво от 850.00. В противен случай, може да се очаква възходящо движение до 950.00.

Dow Jones– Дневна

Американският индекс образува възходящо движение от началото на юни. Въпреки тежкия септемврийски месец, индексът, все още запазва положителна посока. Текущата стойност се намира точно над нивото на 50 периодната средна, като при продължителна подкрепа от пазара, може да се очаква цената да достигне до локалния връх съставен около 29000.00 пункта. Индикаторът Стохастик, също подава сигнал за силно възходящо движение.

Коментари: 0