Създателите на хуманоида Sophia пускат нов прототип

Grace е насочена към здравния сектор и идва в момент на глобална пандемия

Създателите на хуманоида Sophia пускат нов прототип

Снимка: Красимир Свраков

472 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Хонконгските създатели на известния хуманоиден робот Sophia – Hanson Robotics, пуска нов прототип. Той идва под името Grace и е насочен към сектор здравеопазване. Идеята му е да помага на възрастни хора и такива, които са изолирани заради пандемията COVID-19.

Облечена в синя униформа на медицинска сестра, Grace има азиатски черти и внедрена в гърдите термокамера, с която да измерва температурата на хората. Роботът използва изкуствен интелект за диагностика на пациентите и може да говори английски, мандарин и кантонски.

Идеята на хуманоида е да предоставя както възможност за социална комуникация, така и да помага за диагностиката и да предоставя някои основни здравни услуги. Благодарение на функциите си, Grace би могла да отнема част от тежестта върху болничния персонал на първа линия, обяснява основателят на компанията Дейвид Хансън.

Разходите за производството на роботите, които сега са подобни на ценообразуването на луксозни автомобили, ще започната да намаляват, след като компанията произведе десетки или стотици хиляди бройки. Стартирането на Grace идва в момент, когато глобалното въздействие на коронавируса наложи необходимостта от такива хуманоидни роботи.

Подкрепи Economic.bg