СЗО разрешава втората доза от ваксината да се отложи

Но само до шест седмици след първата

СЗО разрешава втората доза от ваксината да се отложи

Снимка: БТА

3434 ~ 1 мин. четене

При „изключителни обстоятелства“ втората доза от коронавирусна ваксина на BioNTech и Pfizer може да бъде приложена не както настояват производителите – 21 дни след първата, а до шест седмици след първата, заяви Световната здравна организация във вторник, цитирана от Politico.

Ваксини срещу коронавирус

Макар официалната препоръка на СЗО да е дозите да се поставят в рамките на 21 до 28 дни една от друга, от Стратегическата консултативна група на експертите по имунизация (SAGE) на СЗО заявиха, че

страните с ограничен брой на ваксините трябва да имат свобода да отложат поставянето на втората доза от ваксината, за да се увеличи максимално броят на хората, които се възползват от първата доза“.

Въпреки това, за разлика от решението на Великобритания да позволи до 12 седмици между първата и втората доза, експертите на СЗО позволяват пауза от максимум шест седмици. Причината - доказано е, че ваксината може да бъде ефикасна само ако втората доза бъде получена до 42 дни след първата.

Световният здравен орган влезе в дебата, тъй като все повече държави обмислят забавяне на вторите дози от ваксината в опит да осигурят поне някаква форма на защита срещу вируса на по-голям брой хора.Подкрепи Economic.bg