Такев: Корпоративната култура не се променя с магическа пръчка

Изп. директор на БФБ изрази своя песимизъм към капиталовия съюз на ЕС

Такев: Корпоративната култура не се променя с магическа пръчка
328 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Корпоративната култура не може да се промени с магическа пръчка за една нощ. Това заяви изпълнителният директор на Българската фондова борса (БФБ) Иван Такев пред репортер на Economic.bg, по време на 6-тото издание на икономическия форум „Шумът на парите”.

„Изискват се доста целенасочени усилия от страна на мениджмънта. Нещата трябва да се случват на доброволен принцип, като първата стъпка е осъзнаването, че спазването на определени практики от мениджмънта е добро за съответната компания и за акционерите й. След осъзнаването трябва да се изгради добро корпоративно управление на компанията. За това може да послужи примерно небезизвестният доклад за икономическото сътрудничество и развитие. 

Според Такев корпоративната култура се крепи на няколко основни опорни точки. Това са взаимодействието между бордовете, прозрачност на информацията, избягването на конфликта на интереси и т.н. „Това всичко е описано в съответните кодекси за корпоративно управление. То е резултат от усилията на доста широк кръг от хора, както такива с бизнес насоченост (работещи в публични дружества), преподаватели в университети, така и на ресорни организации.

Иван Такев смята, че цифрите, обявени от Стив Ханке на вчерашната конференция за финансово образование, са изключително отчайващи. Според проучване на Световната банка от 2010 г., 60% от българите са финансово неграмотни. Изпълнителният директор на БФБ наблегна, че начинът, по който това може да се подобри, е единствено чрез промени в образователната система. 

„Образованието определя движението на една държава и икономика й в дългосрочен план“, сподели Такев. Според изпълнителния директор на БФБ е нужно е да се възстанови желанието на учениците и студентите да се образоват по финансови въпроси и оттам нататък да се информират сами за случващото се в съвременния свят на финансите. 

„В момента практики, за да се постигне тази цел няма. Проблемът е кой ще изпълни стратегията за осъществяването им. Колкото повече се бавим в тази сфера, толкова повече ще се увеличава пропастта между тези, които могат да преподават и тези, които трябва да бъдат научени. Това е процес от поне 5-6 г. Мнението ми е, че не е проблем да бъде включена подобна дисциплина в учебния план и да бъде разработена и преподавана от хора, които вече са наясно с финансовия сектор и могат да обучават кадрите. 

Такев изрази и своя песимизъм по темата с капиталовия съюз на ЕС. Според експертът заложените мерки няма да имат осезаем ефект върху европейските капиталови пазари. 

„Зелената книга е една амалгама от нерегламентирани идеи, скалъпен амбициозен документ, чиито мерки не са релевантни към капиталовите пазари. Еврофондовете за дългосрочно инвестиране нямат стимули. Позитивен съм към МСП, но не смятам, че това има общо с капиталовите пазари. Това не може да произведе резултат на общоевропейска база. И инвестициите в инфраструктура няма да проработят както се очаква“, допълни той. 

Подкрепи Economic.bg