Талибаните поискаха мир в Афганистан

Ислямистката организация каза, че войната в Афганистан е свършила и поиска нормални отношения с международната общност

Талибаните поискаха мир в Афганистан

Снимка: БТА

10416 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Превзетият от талибаните Афганистан

Талибаните обявиха, че войната в Афганистан е приключила, след като бунтовниците поеха контрола над президентския дворец в Кабул. Това стана възможно, след като силите, ръководени от САЩ, напуснаха, а западните държави се втурнаха в понеделник, за да евакуират своите граждани.

Президентът Ашраф Гани избяга от страната в неделя, когато ислямистките бунтовници навлязоха в столицата, без на практика да има съпротива срещу тях. Напускайки той заяви, че иска да избегне кръвопролития, докато стотици афганистанци отчаяно искаха да напуснат наводненото летище в Кабул.

„Днес е страхотен ден за афганистанския народ и моджахедините. Те са свидетели на плодовете на техните усилия и техните жертви в продължение на 20 години“, каза Мохамед Наим, говорител на политическата служба на талибаните, пред телевизия Al Jazeera.

Благодарение на Бога, войната приключи в страната.“

На талибаните им трябваше малко повече от седмица, за да завземат контрола над страната, след като афганистанските правителствени сили, обучавани от години и оборудвани от САЩ и други нации на цена от милиарди долари, се стопиха.

Al Jazeera излъчи кадри на казаното от командирите на талибаните в президентския дворец, заедно с десетки въоръжени бойци.

Мохамед Наим каза, че скоро ще стане ясна формата на новия режим в Афганистан, като добави, че талибаните не искат да живеят в изолация и призова за мирни международни отношения.

Ние достигнахме това, което търсехме, а именно свободата на нашата страна и независимостта на нашия народ“, каза той. „Ние няма да позволим на никого да използва нашите земи, за да се прицелва в някой друг и не искаме да навредим на никого.“

Лидер на талибаните заяви пред Reuters, че бунтовниците се прегрупират в различни провинции и ще изчакат, докато чуждестранните сили напуснат страната, преди да създадат нова структура на управление.

Лидерът, който поиска анонимност, заяви, че на талибанските бойци „е наредено да позволят на афганистанците да възобновят ежедневните си дейности и да не правят нищо, което да изплаши цивилните“.

Нормалният живот ще продължи по много по-добър начин, това е всичко, което мога да кажа засега“, каза той пред Reuters чрез WhatsApp.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ заяви рано в понеделник, че всички служители на посолството, включително посланик Рос Уилсън, са били прехвърлени на летището в Кабул, за да изчакат евакуацията си, а американският флаг е свален и изнесен от комплекса на посолството.

Стотици афганистанци нахлуха на пистата на летището през нощта, теглеха багажи и се бореха за място на един от последните търговски полети, напуснали страната, преди американските сили да поемат контрола на въздушното движение в неделя.

„Как могат да държат летището и да диктуват условия на афганистанците?“ пита Рахшанда Джилали, активист за правата на човека, който се опитваше да стигне до Пакистан.

„Това е нашето летище, но виждаме, че дипломатите се евакуират, докато чакаме в пълна несигурност“, каза Джилали, която според Reuters е получила множество заплахи за убийство.

Повече от 60 западни държави, включително САЩ, Великобритания, Франция и Япония, излязоха със съвместно изявление, в което се казва, че на всички афганистанци и международни граждани, които искат да напуснат страната, трябва да бъде разрешено да го направят.

„Афганистанският народ заслужава да живее в безопасност, сигурност и достойнство“, се казва в изявлението. „Ние в международната общност сме готови да им помогнем.“

Групата за помощ „Спешна помощ“ заяви, че 80 ранени са били докарани в болницата в Кабул, която е с изчерпан капацитет, и че приема само хора с животозастрашаващи наранявания.

В публикация във Facebook избягалият президент Гани заяви, че е напуснал страната, за да избегне сблъсъци с талибаните, които биха застрашили милиони жители на Кабул.

Някои потребители на социални медии в Кабул го нарекоха страхливец и че ги остави в хаос. В туит от потвърдения акаунт на посолството на Афганистан в Индия се казва: „Всички си блъскаме главите от срам“.

Налагане на шериата

Във Вашингтон противниците на решението на президента Джо Байдън да прекрати най-дългата война на Америка, започнала след атаките на 11 септември 2001 г., заявиха, че хаосът е причинен от провала на ръководството.

Много афганистанци се страхуват, че талибаните ще се върнат към миналите сурови практики при налагането на шериата или ислямския религиозен закон. По време на управлението си през 1996-2001 г. жените не можеха да работят и бяха налагани наказания като камъни, бичуване и обесване.

Бойците се стремят да демонстрират по-умерено лице, обещавайки да зачитат правата на жените и да защитават както чужденци, така и афганистанци.

Готови сме да проведем диалог с всички афганистански фигури и ще им гарантираме необходимата защита“, каза Наем пред телевизия Al Jazeera Mubasher.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова талибаните и всички други страни да проявят максимална сдържаност и изрази особена загриженост относно бъдещето на жените и момичетата в Афганистан.

Пентагонът в неделя разреши на още 1000 войници да помогнат за евакуацията на американски граждани и афганистанците, които са работили за тях, като разширява присъствието си на място до почти 6000 войници в рамките на следващите 48 часа.

Европейските държави, включително Франция, Германия и Холандия, също заявиха, че работят за извеждане на граждани, както и някои афганистански служители от страната.

Русия заяви, че засега няма нужда да евакуира посолството си. Турция заяви, че нейното посолство ще продължи да работи.

Напускането на американците

Попитан дали снимките на хеликоптери, евакуиращи персонал, напомнят за напускането на Съединените щати от Виетнам през 1975 г., държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза пред ABC News: „Нека направим крачка назад. Това очевидно не е Сайгон“.

Байдън е изправен пред нарастваща вътрешна критика, след като се придържа към план, иницииран от неговия републикански предшественик Доналд Тръмп, за прекратяване на американската военна мисия в Афганистан до 31 август.

Републиканският лидер в Сената Мич МакКонъл обвини Байдън за това, което той нарече „срамна грешка на американското ръководство“.

Терористите и големите конкуренти като Китай наблюдават неудобството на една суперсила, лежаща ниско“, каза Макконъл.

Говорителят Мохамед Наим каза, че талибаните ще приемат международна политика на двустранна ненамеса.

„Не мислим, че чуждестранните сили ще повторят отново неуспешния си опит в Афганистан.“

Подкрепи Economic.bg