Тъмната страна на безпрецедентното партньорство Apple-Google

iOS и Android задвижват 99% от смартфоните в света, но далеч не всички хора имат такива устройства

Тъмната страна на безпрецедентното партньорство Apple-Google

Снимка: Unsplash

1688 ~ 2 мин. четене
Безпрецедентното партньорство на Apple и Google срещу разпространението на коронавируса демонстрира желанието на гигантите да загърбят съперничеството си в момент на глобална криза, когато опазването на човешкия живот е цел номер едно. То обаче поставя на дневен ред други актуални въпроси, включително за неравенството и личната неприкосновеност. 

Apple и Google, чиито операционни системи iOS и Android задвижват 99% от смартфоните в света, обединиха сили в създаването на нова технология за проследяване на контакти. Целта ѝ е да сигнализира потребителите в случай, че са се оказали в близост до доказано заразен с коронавирус човек. 

Но наред с опасенията относно неприкосновеността на личния живот и дали достатъчно хора ще се включат, за да направят технологията ефективна, има още едно голямо препятствие: около половината от населението на света все още няма смартфони. 

“Това е напълно в съответствие с по-широкото дигитално разделение”, коментира Винсент Тилке, анализатор в изследователската фирма Canalys, пред CNN Business, обръщайки внимание на региони като Латинска Америка, Индия и Африка. 

Canalys изчислява, че има около 4.2 милиарда потребители на смартфони по целия свят, а други 1.8 милиарда души ползват т.нар. многофункционални телефони, известни още просто като “слушалки”.

Индустриалната асоциация GSMA, която е домакин на годишния световен конгрес за мобилни устройства в Барселона, има по-консервативна оценка – само 49% от населението в световен мащаб е получило достъп до интернет чрез мобилно устройство, според последния ѝ доклад, обхващащ по-малко от 4 милиарда души. А от 2019 г. по света има 5.2 милиарда души с достъп до всякакъв вид мобилни устройства.

Това е пречка, която ще засегне несъразмерно някои региони и население. Докато приемането на смартфони в Северна Америка и Европа съответно е около 83% и 76%, в Китай то е 72%, като делкът пада до 62% за останалата част от Азия и 45% в Субсахарска Африка, според GSMA.

Освен ниското използване на смартфони, изкривяване на резултатите може да се получи и вследствие на демографските и икономически различия, обръща внимание Тилке, отбелязвайки дисбаланса в градските и селски райони. 

Apple и Google заявиха, че за да защитят поверителността на потребителите, тяхната технология за проследяване на контакти няма да работи по подразбиране, а само ако човек реши да активира сам. Това може да създаде допълнителни препятствия в страни с по-ниска дигитална грамотност. Допълнителните усилия може да се окажат още една бариера пред опитите за проследяване на контактите. 

Индия, вторият по големина пазар на смартфони в света след Китай, наложи някои от най-строгите мерки за блокиране в света и въведе собствено приложение за проследяване на контакти. Над половин милиард индийци получиха достъп до интернет през последните 10 години, но все още по-голямата част от населението не използва смартфони. 

Въпреки че усилията на Apple и Google за проследяване на контакти имат своите ограничения, Тилке заяви, че компаниите има как да разширят възможностите им, интегрирайки например технологията с десетки милиони носими устройства, свързани с техните екосистеми.

“Фактът, че Apple и Google са обединили своите ресурси за борба с COVID-19, ще им е от полза в дългосрочен план и те ще излязат от коронавирусната пандемия с много по-силни връзки с медицинската общност”, отбелязва той.


Подкрепи Economic.bg