Търговските вериги пак влязоха в спор със земеделското министерство

Причината е приетото днес постановление за \"повече регионални стоки\" в големите магазини

Търговските вериги пак влязоха в спор със земеделското министерство
1408 ~ 3 мин. четене

Търговските вериги и държавата отново влязоха в спор относно постановлението, прието от Министерски съвет днес за повече регионална продукция в големите магазини. От Сдружението за модерна търговия изпратиха позиция по повод промените. „Ние сме неприятно изненадани, че разбираме от медиите за приети промени в постановлението, тъй като към нас бе поет ангажимент да го обсъдим заедно и да намерим приемливи решения. Ние все още не сме виждали пълния текст на промените в постановлението“, се казва в нея.

Според приетото днес окончателно постановление търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да предлагат регионална продукция. С него се въвежда изискване местата за продажба да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция, се казва в постановлението на МС.

От СМТ обаче не приемат текстовете и казват, че днес са получили от Министерството на земеделието частичен текст за млякото и млечните продукти, а срокът да отговарят е до 12 ч. утре. „Този текст е неприемлив за нас и е в разрез с разговора, който проведохме преди две седмици с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев. Текстът нарушава законодателството на ЕС и може да доведе до реципрочни мерки срещу български износители от други страни, както и до наказателна процедура срещу България“, казват от сдружението, обединяващо големите вериги в страната.

Те добавят, че на срещата си с премиера Бойко Борисов са поели ангажимент да защитят българското сурово мляко и твърдо стоят зад него, но предложеният текст не защитава българските фермери и българското сурово мляко и дори вреди на интересите на българските потребители. От позицията им не става ясно точно какво съдържат текстовете от ресорното ведомство, но търговците казват, че се надяват въпросният текст не е част от приетото постановление и договорените промени тепърва предстоят. „Ще изпратим становище по него в посочения от МЗХГ срок“.

Междувременно днес окончателно бяха приети и санкциите за неспазването на постановлението. „За неспазване на изискванията на постановлението се налагат санкции, съгласно чл. 16а, ал. 2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. При нарушение се налага имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лв., при повторно нарушение - от 30 000 лв. до 50 000 лв.“.

Припомняме, че разговорите за повече място за "регионална продукция" в големите търговски вериги започнаха преди месец. Идеята на ресорния министър Десислава Танева те да са задължени да отделят повече място в обектите си за местните производители не се хареса на търговците и те го сравниха със "завръщане към планова икономика". Последваха няколко срещи и накарая беше постигнат консенсус, а веригите обещаха да заложат на "повече българско".

Подкрепи Economic.bg