Търговският дефицит на САЩ с ЕС скочи с 24%

Статистиката отчита свиване при отрицателния стокообмен с Китай

Търговският дефицит на САЩ с ЕС скочи с 24%

Снимка: БТА

Търговският дефицитът на САЩ не спира да расте, като само през август той е достигнал 54.9 млрд. долара, показват данните на Търговското министерство, цитирани от Reuters. Вносът на потребителски стоки се е покачил до рекордно ниво, но се наблюдава леко свиване при търговията с Китай.

Очакванията на икономистите, анкетирани от Reuters, бяха за разлика между износа и вноса на стойност 54.5 млрд. долара.

Политически чувствителният търговски дефицит с Китай, който беше една от причините Тръмп да започне търговската война с Пекин, намалява с 3.1% до 31.8 млрд. долара през август. Вносът от азиатката държава намалява с 0.8%, а износът се увеличава с 8%, движен от продажбата на соя.

Дефицитът в стокообмена с Европейския съюз е скочил с 23.7% до 15.3 млрд. долара.

Съединените щати и Китай са в търговска война вече 15 месеца. Вашингтон обяви тази седмица нови тарифи за самолети, други индустриални и селскостопански продукти от ЕС, възползвайки се от решението в полза на САЩ, което взе Световната търговска организация. Организацията постанови, че ЕС е субсидирал незаконно производството на самолетите Airbus и разреши на Вашингтон да обмити европейски стоки за 7.5 млрд. долара.

Търговските експерти очакват през следващата година ЕС също да наложи тарифи върху стоки от САЩ заради очакваното решение от страна на СТО, че и Вашингтон е субсидирал производството на Boeing.
През август износът на стоки от САЩ е нараснал с 0.3% до 138.6 млрд. долара, като експортът на соя е скочил с 300 млн. долара.

Износът на промишлени продукти и материали е нараснал с 1.5 млрд. долара, като доставките на суров нефт се увеличават с 0.8 млрд. долара. Но износът на капиталови стоки пада с 1.4 млрд. долара, като доставките на самолети намаляват с 1.3 млрд. долара.

Вносът на стоки се увеличава с 0.6% до 213 млрд. долара през август. Внос е подсилен от скока при капиталовите стоки с 1.9 млрд. долара, поставяйки нов рекорд. Вносът на мобилни телефони нараства с 1.1 млрд. долара.
Коментари: 0