Търговското напрежение вещае проблеми за икономиката на Еврозоната

След като износът спада, растежът на Еврозоната се очертава да се превърне в предимно разчитащ на разходите на домакинствата

Търговското напрежение вещае проблеми за икономиката на Еврозоната

Снимка: Pixabay

2681 ~ 2 мин. четене
Икономиката на Еврозоната продължава своето забавяне през септември, след като износът пострада от спад в глобалното търсене и несигурността около бъдещите търговски отношения между САЩ и останалите страни, пише в свой анализ електронното издание на американския вестник The Wall Street Journal.

Данни на американската компания „IHS Markit“ от петък разкриват, че техният индекс на покупателната способност за валутната зона – базирани на анкетни отговори от 5 000 бизнеса – е спаднал до 54.2 през септември от 54.5 през август.

Забавянето е било концентрирано в производствения сектор, след като поръчките за износ не са нараснали за първи път от юни 2013 г.

„Търговските войни, Brexit, намаляващото глобално търсене, увеличаващото се отклонение от риска, намаляването на складовите наличности и нарастващата политическа сигурност, както в Еврозоната, така и на други места, предизвикват спада в бизнес активността“, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на компанията.

Икономиката на Еврозоната се наслади на най-силното си представяне от десетилетие насам през 2017 г., но се охлади в първите три месеца на настоящата година и в по-малка степен през второто тримесечие. Това не попречи на Европейската централна банка да прокара плановете си за изтегляне на някои от стимулите, които предоставяше на икономиката от 2014 г. насам, тъй като растежа продължава да превишава лимита на икономиката или скоростта, с която тя може да се разширява без да повишава инфлацията. Това се определя на около 1.25 процента от повечето икономисти.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в четвъртък намали прогнозите си за икономически ръст в Еврозоната за тази и следващата година и сега предрича нарастване с 2 процента за 2018 и с 1.9 процента през 2019 г. През май тези прогнози бяха, съответно, 2.2 и 2.1 процента.

„Уверени сме, че (икономиката) ще остане по пътя на здравословния растеж“, заяви Лорънс Буун, главният икономист на ОИСР. „Не сме обезпокоени, макар че е истина, че глобалната обстановка си казва думата“.
След като износът спада, растежът на Еврозоната се очертава да се превърне в предимно разчитащ на разходните планове на домакинствата. Но анкета, публикувана от Европейската комисия в четвъртък, разкрива сериозен спад в доверието през септември, до най-ниското си ниво за повече от година.

„Потребителите са станали много по-малко позитивни относно общата икономическа ситуация през последните месеци“, заяви Берт Колийн, икономист към банка „IGN“. „С наближаващия краен срок за споразумение за Brexit, опасенията около италианския бюджет и ескалирането на търговския спор между САЩ и Китай, цялостната икономическа картина е замъглена от риска от влошаване“.
Подкрепи Economic.bg