ТАСС: Северна и Южна Корея може да се обединят в икономически съюз

По подобие на Европейския съюз

ТАСС: Северна и Южна Корея може да се обединят в икономически съюз
Северна и Южна Корея може да създадат икономически съюз през идните 10-15 години, подобен на Европейския съюз (ЕС), пише ТАСС. Това каза специалният пратеник на президента на Република Корея по въпросите на дипломацията и националната сигурност. 

От думите му става ясно, че идеята е да се запазят „съществуването на един народ в две държави“, две политически системи и две независими правителства, като едновременно се увеличат сътрудничеството, стимулират се свободното движение на потока от хора и стоки между КНДР и Република Корея чрез икономическа интеграция, по аналогия с ЕС. 

Едва след това постепенно двете страни ще могат тръгнат към обединение под формата на един народ и единна държава.  

Той обърна внимание, че Северът по същество е различен (от Южна Корея), а и има неясна ситуация (в отношенията на Пхенян) с Китай и САЩ. „Обединението няма да е лесно, така че за да се случи то в близкото бъдеще, трябва да постигнем споразумение “, смята съветникът.

„В същото време си струва да се вземат предвид международните икономически санкции срещу Пхенян. Северна Корея, подобно на Китай, ще се промени с течение на времето и ще бъде възможно да се създаде икономически съюз като Европейския съюз. Появата му е възможна през следващите 10-15 години “, коментира още той. 

Според него за обединението е необходимо да се създаде надежден и ефективен редовен механизъм за постоянни контакти на най-високо ниво, както и формати за обмен между властите на Пхенян и Сеул. 

Коментари: 0