Британският министър на труда хвърли оставка в знак на протест

Амбър Ръд не одобрява политиката на Борис Джонсън по отношение на Brexit

Британският министър на труда хвърли оставка в знак на протест

Снимка: БТА

Британският трудов и пенсионен министър Амбър Ръд стана поредният член на кабинета, подал оставка, съобщават световните медии. Тя напусна поста си в правителството и управляващата Консервативна партия в събота в знак на протест срещу политиката на премиера Борис Джонсън по отношение на Brexit и извършената от него „чистка“. 

Джонсън настоява, че Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз на 31 октомври, със или без сделка. Тази седмица той загуби парламентарно мнозинство и изгони 21 депутати от групата на Консервативната партия в парламента, след като те подкрепиха плана на опозицията за блокиране на Brexit без сделка. 

Прокуждането на инакомислещите, в това число бившите министри Кен Кларк и Филип Хамънд, както и внука на Уинстън Чърчил сър Никълъс Соумс, е „нападение срещу приличието и демокрацията“, смята Ръд, цитирана от Reuters. 

„Подадох оставка от кабинета и предадох консервативния камшик“, каза Ръд  в профила си в Twitter. А в писмото си до Джонсън тя казва, че не вижда доказателства той наистина да търси сделка с ЕС, въпреки че настоява, че това е негов приоритет. 

Оставката на Ръд, която е смятана и за един от най-близките приятели на Джонсън в кабинета, идва в края на една бурна седмица за премиера, през която дори собственият му брат напусна оглавяваното от него правителство, заявявайки, че е „разкъсан от лоялността към семейството и националния интерес“. 

Критици коментират, че премиерът е изчерпал властта си за рекордно кратко време. Brexit витае във въздуха вече повече от три години, след като британците избраха на референдум през 2016 г. да напуснат ЕС. Сега на хоризонта се очертава поредното отлагане. 

Коментари: 0