Протестиращи в Хонконг призоваха Тръмп да „освободи“ града

Протестите там продължават вече 14 седмици

Протестиращи в Хонконг призоваха Тръмп да „освободи“ града

Снимка: БТА

Хиляди протестиращи в Хонконг в неделя възпяха националния химн на САЩ и призоваха президента Доналд Тръмп да „освободи“ управлявания от Китай район, предава Reuters. Това е поредната демонстрация на недоволството там. 

„Бийте се за свобода, застанете до Хонконг“ и „Противопоставете се на Пекин, освободете хонконг“, скандираха събралите се. 

Протестите за демокрация в Хонконг продължават вече 14 седмици. И този път те бяха съпроводени от засилено полицейско присъствие. 

По-рано министърът на отбраната на САЩ Марк Еспр призова Китай да прояви сдържаност към случващото се в Хонконг. Той се изказа от Париж, след като опитите на протестиращите да блокират достъпа до летището бяха спрени от полицията. По време на сблъсъците отново се стигна до насилие и разпръскване на сълзотворен газ. 

Протести в Хонконг стартираха през юни като реакция на законопроект за екстрадиция на бегълци от Китай. След това продължиха с демонстрации в подкрепа на демократичните ценности.

Хонконг е бивша британска колония, която от 1997 г. отново попадна под управлението на Китай. Административната единица е важен световен търговски и финансов център с над 7 млн. граждани. 

Коментари: 0