17-те държави с най-голям дълг

Ще се изненадате, но не Гърция е номер 1 в подреждането

17-те държави с най-голям дълг

Гръцката криза, която миналата година заплашваше страната да излезе извън еврозоната заради огромната й задлъжнялост, отекна из целия свят. Дълговият проблем става все по-застрашителен, алармират икономисти.

Вероятно обаче ще се изненадате да научите, че Гърция не е номер 1 по размер на дълга спрямо брутния си вътрешен продукт в световен мащаб.

Това показват данните на Световния икономически форум в Давос, представени от Бизнесинсайдър.

Вижте 17-те държави, където дългът наближава или превишава 100% от БВП:

#Economic.bg

17. Исландия – 90,2%

Преди финансовата криза през 2007 г. дългът на страната бе скромните 27 на сто. 8-9 години по-късно страната все още страда от колапса на банките си.

16. Барбадос - 92%

Страната може и да е данъчен рай, а също и най-богата и развита в Източните Кариби, но все още се бори с последствията от кредитната криза отпреди 8 г.

15. Франция – 93,9%

Втората най-голяма икономика в еврозоната се възстановява, но дългът остава на високо ниво.

14. Испания – 93,9%

Според кредитните агенции перспективите пред Испания се подобряват след кризата.

13. Кабо Верде – 95%

Икономиката на островната страна се крепи на услугите и страда от липсата на ресурси. Тя внася 82% от хранителните стоки, което води след себе си и висока задлъжнялост.

12. Белгия – 99,8%

Анализаторите често наричат страната „болният човек на Европа”, защото въпреки че правителството успя да намали бюджетния дефицит от 6% през 2009 г. до 3,2%, дългът все още е доста висок.

11. Сингапур – 103,8%

Една от най-богатите държави в света страда от задлъжнялост. Правителството насочва усилията си към мерки за ръст на икономиката и производителността.

10. САЩ – 104,5%


Фед повиши лихвите за първи път от 7 години през декември. През март Джанет Йелън обяви, че икономиката върви по пътя на бавен, но стабилен ръст.

9. Бутан – 110,7%


Малката азиатска икономика е свързана изцяло с Индия и е силно зависима от финансовата й помощ и чужди работници за инфраструктурата.

8. Кипър – 112%


Страната пострада сериозно след кризата през 2010 г. и в края на март т.г. излезе от оздравителното споразумение с кредиторите си от Тройката. Макар и да отчита подобрение, дългът остава на високо равнище.

7. Ирландия – 122,8%


Страната излезе от спасителната си програма преди 2 г., но дългът й все още остава висок.

6. Португалия – 128,8%


И Португалия мина през спасителна програма, от която излезе в средата на 2014 г. Все още БВП е със 7,8% по-нисък отколкото в края на 2007 г., преди кризата.

5. Италия – 132,5%


Съотношението дълг/БВП на страната е второто най-високо в еврозоната.

4. Ямайка – 138,9%


Услугите формират 80% от БВП на страната, където се ширят корупция, престъпност и висока безработица. Според МВФ Ямайка трябва да реформира данъчната си система, наред с останалите въпроси за решаване.

3. Ливан – 139,7%


Войната в Сирия и вътрешни политически проблеми вътре в страната доведоха до липсата на финанси.

2. Гърция – 173,8%


Страната има заеми от 320 милиарда евро и изплащането им става все по-трудно и невъзможно без сериозни реформи, срещу които гърците протестират. Учудващо, но не е най-задлъжнялата страна в света.

1.Япония – 243,2%


Икономиката на страната се забавя, а централната банка въведе отрицателни лихви. Премиерът Шиндзо Абе има спешни въпроси за решаване.

Коментари: 0