10-те най-богати хора под 35 години

Някои от тях са наследници на заможни фамилии, други са се издигнали сами

10-те най-богати хора под 35 години
4844 ~ 4 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Някои от най-успешните хора в света не стават милионери, камо ли милиардери, преди 40-годишна възраст. Други обаче се развиват по точно обратната траектория.

Примерите са най-различни – от шведски и китайски богати наследници до напълно самостоятелно издигналите се създатели на Snapchat и Facebook.

Ето 10-те най-богати хора в света, които са под 35 г.:

10. Томас Персон – 2,7 млрд. долара

30-годишният Томас Персон е внук на шведския моден магнат Ерлинг Персон, който основава модната компания Hennes & Mauritz, добила световна популярност със съкратеното H&M. Персон наследява своето богатство и все още е акционер в компанията. Баща му Стефан е президент на H&M, а по-големият му брат Карл-Йохан е главен изпълнителен директор.

Наскоро завършил кинематографично училище, Персон прекарва по-голямата част от времето си като главен изпълнителен директор и съсобственик на Aspen Rights и Aspen Film в Швеция.

9. Джо Гебия – 3 млрд. долара

След основаването на шепа по-малки, по-малко печеливши бизнес и технологични предприятия, Гебия удря джакпота, когато заедно с бившия си съквартирант основава Airbnb, компания, чийто бизнес е свързан с настаняване и наемане на квартири по цял свят.

Наскоро цената на дружеството достигна внушителните 25 млрд. долара, след финализирането на кръг от финансиране от 1,5 млрд. долара.

33-годишният Гебия в момента изпълнява ролята на главен продуктов директор в компанията.

8. Брайън Чески – 3 млрд. долара

33-годишният Чески е главен изпълнителен директор на Airbnb. Милиардерът се среща с другия съосновател на компанията Джо Гебия, докато двамата посещават колежа по дизайн в Роуд Айлънд. По-късно двамата напускат работните си места в Сан Франциско и решават да стартират собствен бизнес.

Чески е „главният виновник“ за бурния растеж и повечето от инициативите на компанията.

7. Нейтън Блечарчик – 3 млрд. долара

Заради огромния си опит в уеб дивелъпмънта, Блечарчик, който е възпитаник на Харвард и е работил като продуктов мениджър в Microsoft, е привлечен от бившия си съквартирант Джо Гебия при основаването на Airbnb. 

32-годишният Блечарчик започва да се занимава с програмиране още на 12 г. и в крайна сметка създава своя компания за разработка на софтуер. Той твърди, че огромният растеж на Airbnb прави тяхната работа „по-интензивна от всякога“.

Като главен технологичен директор, Блечарчик е водеща фигура при пробива на компанията в Куба.

6. Елизабет Холмс – 4,5 млрд. долара 

Докато е второкурсничка в университета в Станфорд, Елизабет Холмс създава здравно-технологичната компания Theranos и само след няколко месеца напуска учебното заведение, за да й се посвети напълно. Днес тя е на 31 г. и е най-младата жена милиардер в Америка.

Theranos е компания на стойност 9 млрд. долара, което е специализирана в биотехнологиите и има изцяло нов подход при изследването на кръвта. Целта й е да направи клиничните тестове по-бързи и евтини. Холмс я нарича „революционна възможност за промяна на разходите за здравеопазване чрез прозрачност на цените“.

5. Скот Даниъл Дънкан – 5 млрд. долара

Бащата на Дънкан притежава един от най-големите оператори на тръбопроводи в Америка. При смъртта му през 2010 г. вследствие на мозъчен кръвоизлив, всяко от 4-те му деца получава равен дял от богатството му.

32-годишният Дънкан в момента е акционер в Enterprise Products Partners и директор на фондацията, кръстена на покойния му баща. Даренията на фондацията надхвърлят 200 млн. долара и са насочени най-вече към медицинска благотворителност.

4. Едуардо Луис Саверин – 5,3 млрд. долара    

Въпреки съдебните спорове между него и останалите съоснователи на Facebook, които доведоха до намаляване до минимум на участието му дружеството, Саверин все още успява да задържи 5% дял от социалната мрежа.

33-годишният милиардер в момента активно инвестира в перспективни стартъп компании и изпълнява ролята на директор в базирания в Сингапур сайт за имоти под наем и продажби 99.

3. Ян Хуйян – 5,9 млрд. долара   

Бащата на Ян Хуйян – Куок Кьонг – основава Country Garden Holdings, китайска строителна компания, занимаваща се с развитие на недвижими имоти, управление и хотелиерство. Стойността й се оценява на 8 млрд. долара.

Преди листването на компанията на Хонконгската фондова борса през 2007 г. Кьонг прехвърля акциите на дъщеря си, която в момента е вицепрезидент и единоличен собственик на компанията. През 2013 г. тя беше обявена за най-богатата жена в Китай.

34-годишната Янг и семейството й са дарили повече от 107 млн. долара за благотворителност.

2. Дъстин Московиц – 9,3 млрд. долара

Ключов играч в ранните дни на Facebook, 31-годишният Московиц беше първият главен технологичен директор на компанията. Заедно с колегата си Джъстин Розенщайн, той напуска през 2008 г., за да стартира софтуерната компания Asana, разработваща приложения, фокусирани върху подобряване продуктивността на служителите и работата в екип.

По-късно Московиц и съпругата му основават хуманитарната фондация Good Ventures,ставайки най-младата семейна двойка, която се включва в активно популяризираната от Бил Гейтс и Уорън Бъфет благотворителна кампания Giving Pledge. Главната цел на кампанията е да привлече милиардери, които да правят редовни дарения и да раздават голяма част от богатството си за благотворителност.

1.  Марк Зукърбърг – 41,6 млрд. долара      

Богатството на Зукърбърг го издига до специално ниво, поставяйки го много над другите млади милиардери. 31-годишният милиардер все още притежава 57% от акциите на Facebook. И до сега той получава символичната месечна заплата от 1 долар. 

През 2006 г. Зукърбърг отказва офертата на Yahoo да придобият компанията му за 1 млрд. долара, което изглежда умен ход, предвид факта, че през 2012 г. листването на Facebook на борсата й донася 16 млрд. долара.

Зукърбърг и съпрогата му Присила са 9-тата най-богата семейна двойка в света и едни от най-щедрите дарители.

Подкрепи Economic.bg