Технологичната амбиция на Китай е „неудържима“ – с или без търговска война

Китай се преобразява и от технологичен имитатор постепенно се превръща в лидер

Технологичната амбиция на Китай е „неудържима“ – с или без търговска война

Си Дзинпин, президент на Китай

Снимка: БТА

Китай доближава Съединените щати в някои технологични области, а скоро дори може да взема преднина в някои отношения, коментират експерти пред CNBC.

„Китай затваря технологичната пропаст със Съединените щати и макар че възможностите им може да не съвпадат изцяло, скоро ще бъде една от водещите сили в технологии като изкуствен интелект (AI), роботика, съхранение на енергия, 5G клетъчни мрежи, квантови информационни системи и евентуално биотехнологии“, се казва в неотдавнашен доклад на Съвета за външни отношения (CFR), базиран в САЩ.

Докладът идва в навечерието на 70-годишнината от основаването на Китайската народна република на 1 октомври. Честванията по случая се очаква да бъдат изпъстрени с фанфари и демонстрация на военна мощ, а президентът Си Дзинпин да говори за напредъка на нацията. 

Китайският дигитален отпечатък 

Голяма част от националното развитие всъщност се базира на технологиите. Дигиталната икономика представлява над 34% от Брутния вътрешен продукт на страната. На територията ѝ пък са базирани някои от най-големите технологични компании в света, включително Alibaba и Tencent. 

Всичко това се дължи на интернет бума през годините. Броят на онлайн потребителите в Китай в края на 2008 г. възлиза на 298 млн., или малко над 22% от населението на страната по това време, сочи официалната статистика. В края на юни тази година бройката вече е нараснала до 854 млн. - 60% от сегашното население. Показателно за мащабната пенетрация е и това, че малко над 99% от китайските уеб потребители имат достъп до интернет на мобилните си устройства, показва официална правителствена статистика. За сравнение в САЩ делът на хората, с достъп до мобилен интернет е малко над 92%, сочат данните на eMarketer. 

Фокусът върху онлайн мобилността помогна на компаниите бързо и мащабно да разгърнат продуктите си. Сега възходът на Китай заплашва традиционна силната позиция на Америка в технологиите. 

„Имаме технологичен контрол от САЩ, който всъщност бива разкъсван от Китай в този момент“, коментира Ойън Мъри, ръководител на инвестициите в Hermes Investment Management, пред CNBC миналата седмица. 

Промяна в имиджа на имитатор 

Над технологичната революция в Китай тегне сянката на твърдения в кражба на интелектуална собственост. Компаниите в страната се сблъскват с обвинения, че копират конкурентите си – независимо дали става дума за китайски телефони, приличащи на iPhone, или услуги за електронна търговия и търсене в интернет, подобни на тези на Amazon и Google. При все това Китай отдавна носи образа на технологичен последовател. 

Този имидж обаче като че ли се променя. Силициевата долина от години наред гледаше на китайските технологии като на изкопирани. „Но днес е налице осъзнаването, че Китай прави иновации и напредва в определени технологични области“, отбелязва Ребека Фанин, автор на „Технологичните титани на Китай“. По думите ѝ, дори има признаци за обратната тенденция – че сега американски гиганти имитират някои китайски играчи. 

Пример за това е видео приложението Lasso на Facebook, което компанията пусна миналата година, за да отговори на конкуренцията на TikTok. Апликацията, собственост на китайската фирма Bytedance, доби голям интерес сред потребителите в САЩ. 

Китайска заплаха за американските технологии 

През последните няколко години Пекин публично заяви амбициите си да разработва технологии, критични за бъдещото, като такива в сферата на изкуствения интелект и следващото поколение свръхбързи мобилни мрежи, известни като 5G. Още преди старта на търговската война между САЩ и Китай, азиатската страна заяви през 2017 г., че иска да стане AI лидер до 2030 г. Днес някои от най-големите китайски компании, в това число Alibaba, Huawei, Tencent и Baidu, инвестират сериозно в изкуствен интелект. Само преди седмица Alibaba последва стъпките на Huawei и пусна собствен AI чип.

Именно полупроводниците ще бъдат ключова област в плана „Произведено в Китай 2025“, правителствена инициатива, имаща за цел да стимулира производството на продукти с по-висока стойност. 

Междувременно Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, сякаш изпреварва конкурентите Noki и Ericsson по отношение на сключените 5G договори. Мрежите от следващо поколение предлагат супер бързи скорости и възможност за поддръжка на нови технологии като автономни превозни средства. 

Американският отговор

Технологиите за ключова част от продължаващата търговска война между САЩ и Китай. По-специално в окото на бурята е една компания – Huawei. 

Китайският технологичен гигант бе включен „черния“ списък на САЩ, което ограничи правото на достъп на Huawei до американски технологии, от каквито компанията е все още силно зависима. Стъпката обаче като че само изостри фокуса на азиатския производител към разработването на собствени процесори за смартфони и софтуер. Неотдавна брандът представи собствената си операционна система Harmony OS. 

Отговорът на Вашингтон на възхода на китайската технологична индустрия е свързан с ограничения, вместо с това да опита да държи преднина. „Досега (САЩ) се фокусираха основно върху забавянето на Китай и предотвратяването на навлизането на критични технологии към Пекин“, коментира Адам Сегал, един от авторите на доклада на CFR, пред CNBC. „Въпреки че в Конгреса и в Белия дом има все по-голямо осъзнаване, че САЩ трябва да направят повече, за да ускорят иновациите у дома, реакцията засега е малка“, добавя още той. 

Според Сегал САЩ може да възстановят финансирането на федералните изследователски и развойни дейности до средното си ниво. Това би означавало увеличаване на финансирането от 0.7% на 1.1% от брутния вътрешен продукт (БВП) годишно, или от 146 милиарда долара до около 230 милиарда долара при валутния курс за 2018 г., уточнява той. 

Ребека Фанин споделя това мнение и казва още, че САЩ се нуждаят от „национална програма“ по отношение на ключови технологични области. Тя е категорична, че настоящата търговска война няма да спре възхода на Китай. „Търговската война между САЩ и Китай наранява и двете страни. Амбицията на Китай да стане световен технологичен лидер е неудържима, със или без търговската война“, каза Фанин пред CNBC.
Коментари: 0