Telenor бележи 7.8% ръст на средния приход от потребител

Междувременно отчита лек спад в броя на клиентите си през четвъртото тримесечие

Telenor бележи 7.8% ръст на средния приход от потребител

Снимка: Telenor

1076 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Общите приходи на Telenor за четвъртото тримесечие надхвърлиха 201 милиона лева, отбелязвайки ръст от 3.1% спрямо същия период на 2018 г. Основната причина, отбелязват от компанията, се крие в по-високия среден приход от потребител (ARPU), който достигна 15.90 лв., или със 7.8% над нивото от същия период на предходната година. 

Междувременно броят на клиентите на Telenor отбелязва лек спад през четвъртото тримесечие на годишна база, като абонатите достигат 3 милиона. От компанията отдават понижението на  продължаващата тенденция на консолидация на SIM-картите на пазара. 19% от потребителите на оператора използват предплатени услуги, се казва в съобщение до медиите. 

Като цяло Telenor се радва на продължаваща тенденция на увеличаване на приходите и печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) през четвъртото тримесечие на 2019 г., каквато  се наблюдаваше и през предишните тримесечия на годината. 

Повишаването на оперативната печалба Telenor отдава на ръста в общите приходи, в комбинация с фокуса на компанията върху подобряване на ефективността. Така EBITDA за тримесечието възлиза на 88 милиона лева, или с 3.6% повече (на съпоставима база) от четвъртото тримесечие на 2018 г. 

Повишаването на качеството на мрежата и на клиентското преживяване бяха основен фокус за компанията през цялата 2019 г., в резултат на което мрежата на Telenor получи сертификат Best in Test от международната компания за измерване на качеството на мобилни мрежи umlaut, след извършени тестови измервания по шест различни показателя през второто и третото тримесечие на 2019 г., посочват от телекома. 
Коментари: 0