С 43% се сви вносът на американски нефт в Китай през 2019 г.

Търговската война свали Пекин от 3-то на 7-мо място сред най-големите вносители на щатски петрол

С 43% се сви вносът на американски нефт в Китай през 2019 г.

Снимка: Pixabay

584 ~ 2 мин. четене

Заради търговската война и неблагоприятните цени вносът на американски нефт в Китай през 2019 г. се е свил с 43%, съобщи Управлението за енергийна информация (EIA) към Департамента по енергетика на САЩ. Трендът на намаляване на износа на щатски петрол за азиатската държава започна още през 2018 г., продължи през миналата и продължава през 2020 г., става ясно от съобщението на EIA.

Свивайки вноса от САЩ с почти 100 хил. барела дневно през миналата година, Китай падна от 3-то на 7-мо място сред страните, най-големи вносители на американски петрол, пише още в анализа на EIA.

В същото време общият експорт на „черно злато” от Съединените щати се повиши с 45% - до 3 млн. барела дневно. Причина за това е 11-процентният ръст на добива на нефт в страната през минала година. Увеличил се е и броят на страните, вносители на американски нефт и горива – от 41 през 2018 г. на 44 държави през миналата. САЩ изнася най-много петрол за съседна Канада (15% от целия износ, или 459 хил. барела дневно), следва Южна Корея (14% или 426 барела дневно) и пр. Редно е да се отбележи и почти двукратното увеличение на износа са щатски петрол за Нидерландия – 113%, до 281 хил. барела дневно.

EIA отбелязва като стимулиращ износа факт завършването на изграждането на новия нефтопровод от нефтените полета в Западен Тексас до Мексиканския залив, а също и влезлите в сила правила на Международната морска организация (IMO) за използването на корабно гориво със съдържание на сяра над 0.5%. Въвеждането на това ограничение увеличи търсенето на лек американски петрол, от който могат да се рафинират по-големи количества мазут и дизел с ниско съдържание на сяра.

Коментари: 0