Tesla удвои загубата си през третото тримесечие

Резултатите все пак са по-добри от прогнозираните, което доведе до поскъпване на компанията със 7%

Tesla удвои загубата си през третото тримесечие
132 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Tesla Motors отчете загуба за третото тримесечие от 75 млн. долара, което е почти двойно повече от резултата за същия период преди година, пише Reuters.

От компанията подчертават, че ръста в загубата се дължи на по-високото търсене на седана Model S и свързаните с това разходи за производство, продажби и развитие. Производителят съобщи също, че представянето на кросоувъра Model X ще бъде отложено с няколко допълнителни месеца до есента на 2015 г., „за да бъдат подготвени прецизно всички детайли“, по думите на главния изпълнителен директор Елън Мъск. Първоначално дебютът бе планиран за 2013 г.

Въпреки отрицателния финансов резултат, инвеститорите реагираха силно положително и акциите на Tesla Motors поскъпнаха със 7% в часовете след обявяване на данните. Книжата достигнаха 249,3 долара за брой, но по-късно отстъпиха до 247,25 долара. Отчетът се оказа по-добър от очакваното, а оперативната печалба достигна 2 цента за акция, при прогнози за около 1 цент загуба за дял. Нетната загуба е 60 цента за акция, в сравнение с 32 цента година по-рано.

Приходите между юли и септември са двойно повече – 852 млн. долара, а оперативните разходи се покачиха до 291 млн. долара. За трите месеца са продадени рекордните 7 785 автомобила Model S, повечето, от които в Северна Америка. Ръководството съобщи и очакванията си за 2014 г. да бъдат произведени 35 хил. и пласирани 33 хил. броя, а през 2015 г. продажбите да се покачат с 50 % до близо 50 хил.

Tesla е заделила 350 млн. долара за капиталови разходи до края на годината, повечето свързани с разширяване капацитета на завода във Фремонт и изграждане на мащабния проект завод за батерии. Мъск обяви, че Panasonic ще инвестира между 1,5 и 2 млрд. долара в начинанието. По думите му, проектът се движи по график и очакванията са първата продукция да бъде готова през 2016 г.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg