Тимерманс: България и Румъния са горчив урок за ЕС

Зам.-председателят на ЕК е разкритикува двете държави за състоянието на правосъдните им системи

Тимерманс: България и Румъния са горчив урок за ЕС

Снимка: БТА

11826 ~ 1 мин. четене

Опитът на ЕС с България и Румъния, които не са си решили правосъдните проблеми 12 години след присъединяването към Блока, ще служат като урок за Брюксел при бъдещите планове за разширяване. Това заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, пише Balkan Insight.

„Това е урок за ЕС, че проблемите с върховенството на закона трябва да бъдат решавани от държавите преди присъединяването им към Блока. Някогашното допускане, че проблемите могат да бъдат решени след присъединяването към ЕС, беше оптимистично“, заяви той.

Тимерманс каза още, че ЕК ще „действа до дни“, ако румънското правителство приеме закони, които биха дали на политици и държавни представители, обвинени в корупция, имунитет. В момента управляващата Социалдемократическа партия на Румъния прокарва серия от законодателни промени, които биха ограничили независимостта на прокурорите и които биха декриминализирали някои корупционни обвения.

„Предупреждавам румънското правителство да не предприема каквито и да било действия, които засягат законодателната система и които създават безнаказаност за високопоставените представители, обвинени в корупция“, заяви още зам.-председателят на ЕК.

Коментари: 0