Московиси: Ако няма сделка до 12 април, митата за британски стоки влизат в сила

Еврокомисарят смята, че митническият кодекс на ЕС трябва да бъде приложен за всички стоки, пристигащи от Великобритания

Московиси: Ако няма сделка до 12 април, митата за британски стоки влизат в сила
4340 ~ 1 мин. четене
Ако се стигне до сценарий без сделка, ще трябва да бъде въведен нов митнически контрол. Това не означава, че систематично ще проверяваме всеки един ТИР, ще контролираме стоки въз основа на анализ на риска. Това каза еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси, който коментира какво ще се случи след 12 април, когато Великобритания трябва да напусне ЕС.

„Митническият кодекс на ЕС ще бъде приложен за всички стоки, пристигащи от Великобритания“, каза Московиси по време на пресконференция. „Трябва да гарантираме пълното прилагане на Митническия кодекс на ЕС, веднага щом Великобритания напусне“, допълни той.

Той допълни, че компаниите в ЕС, които търгуват с Великобритания, трябва да бъдат готови за допълнителни разходи и бюрокрация, свързани със засилването на митническите проверки, а пътуващите и техният багаж също ще бъдат подложени на повече проверки, отколкото в момента.

Московиси заяви, че някои страни членки на ЕС смятат, че митническите процедури, свързани с вноса и износа, може да нараснат с 50% в случай на „твърд Brexit“. Той допълни, че трябва да се очакват и „сложни изчисления“ на възстановяването на данъка върху добавената стойност (ДДС). „Това ще окаже голямо въздействие върху паричните потоци на компаниите. Без споразумение за излизане, дейността на хиляди европейски компании и пътуващи ще бъде нарушена от повторното въвеждане на митнически проверки“, каза Московиси.
Коментари: 0