Токио предложи на „Газпром“ да изгради тръба до Япония

Обмисляме офертата за газопровод до Хокайдо и инвестиции в японската електроенергетика, призна Алексей Милер

Токио предложи на „Газпром“ да изгради тръба до Япония

Снимка: todayonline.com

204 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Япония е предложила на руския монополист „Газпром“ да изгради газопровод от Руската Федерация до Страната на изгряващото слънце. С това се похвали пред журналисти председателят на УС на „Газпром“ Алексей Милер.

По думите на топмениджъра държавният концерн в момента разглежда офертата на Токио. „Става дума за газопровод до Хокайдо и евентуално до Токио с наше участие в газоразпределението и електроенергетиката на Япония", заяви Милер. Според него „Газпром“ все още не е дала отговор на предложението.

Сп. Forbes Russia в тази връзка пояснява, че офертата идва, след като снощи руският президент Владимир Путин и премиерът на Япония Синджо Абе са разговаряли в Пекин по време на срещата на върха на организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество.

„Те подробно се спряха на всеки от двустранните проекти за търговско-икономическото сътрудничество, като списъкът им бе направен след последната визита на премиера на Япония в Русия“, коментира прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

„Това бе добра среща, която позволи да се заздравят личните им доверителни отношения“, заяви след преговорите генералният секретар на правителството на Япония Йосихиде Суга.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg