Томислав Дончев: 2019 г. ще е решаваща за бъдещето на ЕС

Трябва да решим от какъв Съюз имаме нужда, посочи вицепремиерът

Томислав Дончев: 2019 г. ще е решаваща за бъдещето на ЕС
Следващата година ще бъде решаваща за бъдещето на Европейския съюз. Намираме се на политически кръстопът, белязан от европейски избори през 2019 г., и трябва да решим от какъв Съюз имаме нужда. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Букурещ на организираната от румънското правителство конференция „Приобщаваща Кохезионна политика за Съюз, по-близък до нашите граждани“.

Форумът се провежда от етап, в които преговорите за следващ бюджет на ЕС са в изключително важна фаза. В този контекст Дончев уточни, че трябва да се потърси баланс между финансирането на новите предизвикателства на ЕС и запазването на традиционните европейски политики.

„Стратегическите инвестиции да бъдат планирани дългосрочно и отвъд политическите цикли, да се гарантира необходимата предвидимост в следването на трайните европейски приоритети, но и нужната гъвкавост за преодоляването на непредвидени предизвикателства“, подчерта той. По думите му в търсенето на баланси не трябва да се забравя, че Кохезионната политика на ЕС е нещо повече от счетоводни параметри,  тя е обединяващата формула, която укрепва самия Съюз.

В конференцията участваха министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила, европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер, европейският комисар по регионална политика Корина Крецу, председателят на Европейския комитет на регионите Карл-Хайнц Ламберц, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Вазил Худак, представители на Европейската комисия и Европейския парламент, министри от държавите-членки и др.
Коментари: 0