Топ 10 на най-щастливите страни в света

Всяка една страна се отличава с висок стандарт на живот, високо жизнено равнище, заетост и стабилни доходи

Топ 10 на най-щастливите страни в света
4949 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Световният доклад за щастието класира десетте най-щастливи страни в света за 2014 г. При оценката на всяка една страна са взети впредвид фактори като доходи, жизнено равнище, заетост, психично здраве и семейна стабилност.  

10. АвстралияАвстралия е една от най-популярнитен дестинации в света. По-рано тази година почти 350 хил. души изявиха интерес Австралия да кандидатства за "най-добрите работни места в света". Според проучване на Economist Intelligence Unit столицата Мелбърн е най-добрият град за живеене в света, като са взети впредвид нивото на престъпност, заплахата от конфлик, качеството на медицинските грижи, нива на цензура, температура, училища и транспортни връзки.

9. ИсландияОстровната страна заема 9-о място в класацията на най-щастливите страни в света. Исландия предлага на своите граждани нисък данък върху доходите, безплатно задравеопазване и образование след средно образование. Тя е класирана и като най-мирна нация на Земята.

8. АвстрияАвстрия също е една от страните, които предлага добро качество на живот. Международният валутен фонд нареди Австрия сред най-богатите страни в света през тази година. 

7. ФинландияОсмата по големина държава в Европа също се нарежда сред страните с високо качество на живот и е сред най-мирните страни в света според Global Peace Index.

6. КанадаС висока средна продължителност на живота и висок среден доход, Канада се нарежда на шесто място в тазгодишното издание на World Happiness. 24% от канадците смятат, че биха могли да разчитат някого, когато имат нужда, а 82 на сто казват, че средно на ден имат повече положителни отколкото отрицателни емоции, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD).

5. ШвецияТретата по големина страна в Западна Европа също е дом на някои от най-щастливите хора в света и има един от най-високите резултати за удовлетвореността на хората според OECD.

4. ХоландияХоландия е на четвърто място в миналогодишния доклад на World Happiness. Страната е прочута с либерална политика и вкусна бира.

3. ШвейцарияШвейцария е третата най-щастлива страна в света и за пета поредна година е една от-конкурентноспособните държави. Тя е призната със своите отлични институции, динамиката на своите пазари, както и с капацитета си на иновации.

2. Норвегия95% от участниците в допитването са доволни от свободата да избират посоката на живота си. БВП на глава от населението е 36,088 паунда. Страната има и най-високо ниво на удовлетвореност от жизнения си стандарт.

1. Дания Не е изненада, че малката скандинавска нация с население от 5,5 млн. е най-щастливата страна в света през тази година. Столицата Копенхаген също е сред най-добрите градове за живеене в света. Той е смятан и за най-добрите градове в Европа със своите ресторанти като Noma, който е обявен за най-добрият ресторант в света за миналата година.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg