Топ 10 величествени планински върхове

Ето къде се издигат тези красиви природни гиганти

Топ 10 величествени планински върхове
9370 ~ 2 мин. четене

Планинското катерене като спорт слага началото си през 1760 г., когато млад женевски учен предлага парична награда на първия човек, който успее да изкачи Монблан. Но много преди планинското катерене да се оформи като спорт, хората са се изкачвали по планините, заради самото предизвикателство. На въпроса защо се иска да се качи на Еверест, английският планинар Джордж Малъри отговаря „защото го има”. Няколко месеца след това той изчезва по пътя към върха. 

Някои планини днес все още представляват голямо предизвикателство и трудност дори и за професионалните планинари. Други планини могат лесно да бъдат качени пеша или с лифт. А почитателите на природните гледки могат да разгледат невероятните снимки, правени на най-красивите планини.

10. Кинабалу, Борнео

Това е най-високата точка на Борнео. В тази планина живее огромно биоразнообразие от животни и растения. Има над 600 вида папрат, над 300 вида птици и 100 видя бозайници.

9. Хуангшан, Китай

Името на планината означава „жълтата планина”. Областта е известна с красивите си гледки, острите си върхове и възможността да се видят облаците отгоре. Планината е част от литературата и картините на китайските поети и художници.

8. Връх Кук,  Нова Зеландия

Връх Кук се намира в новозеландските Алпи и е най-високият връх на тази планина, както и в цяла Нова Зеландия. Тази планина се намира в национален парк със същото име.  Планината е популярна туристическа дестинация.

7.Монте Фицрой, Аржентина/ Чили

Намира се на границата между Аржентина и Чили и е част от Андите. Този връх е от изключително трудните за катерене, а също така и времето е непредсказуемо и опасно.

6. Връх Кайлаш, Хималаи

Намира се в Тибет и е свещено място за няколко религии, сред които Будизъм и Хиндуизъм. Всяка година много хора тръгват на поклонение, а дългото религиозно пътешествие е традиция от хиляди години. Вярва се, че обикалянето около планината носи късмет.

5. Планините Банф

Намират се в национален парк, основан през 1885 г. в Скалистите планини. Върховете на планините са с уникални форми в резултат на корозията.

4. Връх К2, Каракорум

Това един от най-трудните за изкачване върхове. Намира се между Китай и Пакистан. Изкачвайки този връх изключително голям брой хора са намерили смъртта си. Релефът е много опасен за катерене, има постоянно изкачване,  а склоновете от всички страни са много стръмни.

3. Плоската планина, Южна Африка

Намира се до Кейп Таун. Формата й е изключително характерна и разпознаваема. Билото е почти изцяло равно. Можете да се качите до него с лифт.

2. Връх Матерхорн, Алпи

Този изключително популярен връх е емблематичен за Швейцарските Алпи. Той е и един от най-високите върхове в Европа, но и един от най-опасните. Лавини стават почти постоянно и са непредсказуеми.

1. Връх Еверест, Хималаи

Това е най-високият връх на земята. Намира се между Непал и Тибет. Много хора мечтаят да изкачат върха и към него често тръгват както професионалисти, така и новаци в катеренето. Въпреки че К2 и други осемхилядници са по-опасни  от Еверест, този връх също крие своите опасности. Височинна болест, силни ветрове и студ са сред най-големите от тях. Подкрепи Economic.bg