Топ 5 най-евтини, но луксозни места за живеене

В градска среда или на екзотичен плаж предпочитате да прекарате живота си?

Топ 5 най-евтини, но луксозни места за живеене

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Достъпността е едно от най-важните качества на страхотната дестинация за живеене. И не говорим само за локацията, но и за цените. При избора си трябва да се съобразим с бюджета си и внимателно да проучим мястото, което сме избрали. От основна важност са цените на хранителните стоки, на горивата и на наемите. От второстепенно са разходите за членство във фитнеса, билетите за културни събития и това колко често посещаваме заведения. Според класацията на International Living’s, базирана на тези критерии, са избрани 5-те най-евтини дестинации, които са подходящи да прекарате живота си.

№5 Еквадор

Еквадор е една от най-евтините държави в света, която беше обявена за най-доброто място за живеене през 2015 г., но днес тя заема 5-та позиция.

Там има красиви гледки, дълги плажни ивици, умерен климат и приветлив народ. Цените са изключително ниски и ако до сега не сте имали възможност да си позволите камериерка или готвач, вече може да имате тази възможност.

Новите автомобили са често срещани, а интернет връзките са достъпни и бързи. Ресторанти от световна класа предлагат отлични ястия, но трудно ще платите повече от 60 лева за вечеря за двама - с включени напитки. Културният живот е богат – може да се насладите на квартални музиканти, актьори и танцьори, а може да се прехласвате и по-пищните зали на театрите и оперите.

В Еквадор може да се живее с по-малко от 30 000 лева годишно, без да се лишавате от нищо, а точно обратното. Имате възможност да се отдадете на нови хобита и да пътувате.

№4 Перу

Всеки е мечтал да посети световноизвестните забележителности в Перу, но е смятал, че цените са изключително високи. Ами ако не са? Ами ако може да се будите с гледка към джунглата на Амазонка или безкрайния хоризонт на океана и то не за почивка, а завинаги - кое бихте избрали?

Перу е едно от най-евтините места за живеене в Латинска Америка. Ниските цени на храната, транспорта и жилищата привличат хора от цял свят. Но все пак, ако имате желание да живеете в Лима или по-голям град, разходите ще са по-високи.

С включени ежедневни разходи, здравно осигуряване и наем човек може да живее с под 700 лева на месец, в някое китно малко крайбрежно градче или дори с по-малко, ако предпочита тишината на джунглата. Благодарение на целогодишния умерен климат, евтините местни продукти и липсата на нужда от превозно средство, ниските месечни разходи са гарантирани.

Местните хора препоръчват карането на колело, което може да се превърне в новото Ви хоби.

№3 Боливия

Боливия е привлекателна благодарение на топлината на своите хора, съвършено умерения климат във високопланинските райони, евтиния начин на живот, съвременните удобства и богатата и жизнена местна култура.

Наемите в добрите централни квартали са около 400 лева месечно, изхранването в хубав ресторант е около 8 лева на човек, а ниските цени по пазарите съвсем не са за сметка на качеството.

Град Сукре е в подножието на Андите в южната част на Боливия. Този средно голям град с 300 000 души, основан през 16 век, предлага много причини да бъде посетен или да живеете там. Центърът му е включен в световно наследство на ЮНЕСКО и е пълен с вековна архитектура. Освен с красотата си, градът е изключително достъпен. Той предлага работни позиции на пълен и половин работен ден, а ако търсите място, от което да работите от дома си, високоскоростният интернет е напълно достъпен.

№2 Виетнам

Виетнам е очарователна и все по-популярна дестинация, богата на естествена красота, потопена в история и изпълнена с възможности. Независимо дали искате да живеете в сърцето на града, между борови гори или под слънцето на плажа, ще намерите модерни и висококачествени жилища на ниски цени.

Те са значително по-ниски от тези, които бихте платили на Запад. Храненето в ресторант често струва по-малко от храненето вкъщи. Двама души могат да се насладят на удобен начин на живот навсякъде във Виетнам за по-малко от 2 200 лева на месец, а в някои области този бюджет би бил изключително щедър.

Най-скъпият град на Виетнам е Хошимин, следван от Ханой. Ако живеете извън двата най-големи града на Виетнам, цените ще бъдат много по-ниски от горепосочената.

Ако сте свикнали да пазарувате в големи хранителни вериги, няма да имате проблем, защото във Виетнам те могат да бъдат намерени, но чарът да се впуснеш в едно такова преживяване е да се потопиш изцяло в културата на местните. Цените по пазарите са изключително ниски, а на много места може да видите и как всичко се лови на момента.

Ако сте готови да купувате местно произведени хранителни стоки и стоки за бита, да се храните в ресторанти, където ходят местните и да живеете нормален начин на живот, можете да намалите месечния си бюджет с поне 25%.

№1 Камбоджа

Разположена централно в сърцето на Югоизточна Азия, Камбоджа е страна, която преживява ренесанс благодарение на 15-годишния икономически бум и растеж в туризма.

Когато хората мечтаят да посетят Камбоджа, те са привлечени от екзотиката, историята на древните храмове, кралските дворци или тайнствените острови по южното крайбрежие.

Всеки посетил Камбоджа, остава изумен от достъпността и ниските цени. Известна като „Царството на чудото“, държавата е място, където хората могат да се наградят с луксозен начин на живот с ограничен бюджет.

Разходите на човек са не повече от 500 лева на месец. Комуналните услуги са много достъпни, като за вода на месец ще трябва да заплатите около 7 лева, за електричество около 60 лева, а кабелната телевизия ще е около 2 лева за домакинство.

Въпреки че разходите за живот в Камбоджа може да са едни от най-ниските в света, качеството и стандартът на живот остава изключително високи.

Коментари: 0