Топлата зима провали реколтата за германското ледено вино
2019 г. ще влезе в историята като първата година, в която няма реколта за ледено вино в цяла Германия

© ECONOMIC.BG / Pixabay
Германските винопроизводители не успяха да наберат грозде за производството на т. нар. „ледено вино“, което се прави от замръзнали върху лозата плодове.
„2019 г. ще влезе в историята като първата година, в която няма реколта за ледено вино в цяла Германия“, се казва в изявление на Германския институт за вино (DWI).
Заради топлата зима в нито един от 13-те винарски района на страната температурата на въздуха не спадна до 7 градуса под нулата, което е необходимо за този вид десертно вино.
Отбелязва се, че през последните години метеорологичните условия стават все по-неподходящи за производството на ледено вино. През 2017 г. само седем винарни в Германия успяха да съберат съответната реколта. Голяма рядкост е леденото вино и през 2014 г.
"Ако има повече топли зими през следващите години, ледените вина от германските лозаро-винарски райони скоро ще станат още по-ценни, отколкото са вече", казва говорителят на института Ернст Бушер.
Замразяването на гроздето преди да се смачка концентрира захарта и води до интензивно сладко вино, често сервирано с десерт. То винаги е било нишов продукт, представляващ около 0.1% от немското производство, а ниските обеми го правят скъп.
Правенето на ледено вино е труден бизнес заради това, че работниците трябва да го берат в определени часове с ниска температура. Гроздето трябва да бъде пресовано, докато все още е замръзнало, така че винопроизводителите работят в неотоплявани съоръжения.
Канадският полуостров Ниагара е едно от няколкото други места, където се произвежда ледено вино, благодарение на студените зими. Произвежда се и в САЩ в северен Мичиган и окръг Аштъбюла, Охайо, близо до езерото Ери.
Основните пазари за германското ледено вино са Япония, Китай, скандинавските страни и САЩ.