Топлата зима провали реколтата за германското ледено вино

2019 г. ще влезе в историята като първата година, в която няма реколта за ледено вино в цяла Германия

Топлата зима провали реколтата за германското ледено вино

Снимка: Pixabay

964 ~ 2 мин. четене

Германските винопроизводители не успяха да наберат грозде за производството на т. нар. „ледено вино“, което се прави от замръзнали върху лозата плодове.

„2019 г. ще влезе в историята като първата година, в която няма реколта за ледено вино в цяла Германия“, се казва в изявление на Германския институт за вино (DWI).

Заради топлата зима в нито един от 13-те винарски района на страната температурата на въздуха не спадна до 7 градуса под нулата, което е необходимо за този вид десертно вино.

Отбелязва се, че през последните години метеорологичните условия стават все по-неподходящи за производството на ледено вино. През 2017 г. само седем винарни в Германия успяха да съберат съответната реколта. Голяма рядкост е леденото вино и през 2014 г.

"Ако има повече топли зими през следващите години, ледените вина от германските лозаро-винарски райони скоро ще станат още по-ценни, отколкото са вече", казва говорителят на института Ернст Бушер.

Замразяването на гроздето преди да се смачка концентрира захарта и води до интензивно сладко вино, често сервирано с десерт. То винаги е било нишов продукт, представляващ около 0.1% от немското производство, а ниските обеми го правят скъп.

Правенето на ледено вино е труден бизнес заради това, че работниците трябва да го берат в определени часове с ниска температура. Гроздето трябва да бъде пресовано, докато все още е замръзнало, така че винопроизводителите работят в неотоплявани съоръжения.

Канадският полуостров Ниагара е едно от няколкото други места, където се произвежда ледено вино, благодарение на студените зими. Произвежда се и в САЩ в северен Мичиган и окръг Аштъбюла, Охайо, близо до езерото Ери.

Основните пазари за германското ледено вино са Япония, Китай, скандинавските страни и САЩ.

Коментари: 0