Топмениджър в „Газпром“ загина при паднал в мъгла хеликоптер

Сред версиите на следствието за авиокатастрофата са лошата видимост и техническа неизправност

Времето или техниката?

Топмениджър в „Газпром“ загина при паднал в мъгла хеликоптер

Снимка: daily.com.ua

3653 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Ръководителят на дъщерна компания на руския енергиен монополист "Газпром инвест запад" Евгений Шебаршов загина при катастрофа на хеликоптер в Русия, съобщават световните информационни агенции в петък сутрин.

Шебаршов и семейството му са сред 5-те жертви на падането на машина “Еврокоптер AS 350 B3“ (бордов номер 04032), недалеч от третия по големина мегаполис в Русия Нижни Новгород – главен град на Нижегородска (Уляновска) област, където е съсредоточена индустрията и автомобилната промишленост.

Причината за катастрофата все още се изяснява. Според руски медии сред загиналите са съпругата на Шебаршов и 8-годишната им дъщеря. "Газпром инвест запад", където топ мениджърът е работил е една от фирмите, които отговарят за строежа на газопровода "Южен поток".

Според източник на руския онлайн таблоид LifeNews в органите на реда, 45-годишният Шебаршов обаче е работил като шеф в едно от поделенията на „Газпром“ - ООО «Газпром инвест запад» не до момента, а „преди известно време“.

LifeNews цитира по данни на неназовани източници в областното МВР и списъка на хората, които са се намирали на борда на вертолета: Евгений Шебаршов; Вяра Шебаршова; Мая Шебаршова (8 год); Андрей Лейрих и пилотът Александър Илюхин.

Следствието разглежда няколко версии на случилото се. По предварителни данни една от евентуалните причини за катастрофата са лошите времеви условия – в настоящия момент над Кстовския район в Нижегородска област се наблюдавала мъгла.

Следвователите също така не изключват и вероятността от възникване на техническа неизправност. От снощи и до настоящия момент на местопроизшествието се намират спасители, които се опитват да изяснят обстоятелствата около случилата се трагедия.

Подкрепи Economic.bg