Товарните автомобили ще плащат между 3 и 7 ст. тол такса на километър

Огромна част от републиканската пътна мрежа остава безплатна за тях, като те няма да плащат и винетка

Товарните автомобили ще плащат между 3 и 7 ст. тол такса на километър

Снимка: Economic.bg/Архив

3095 ~ 1 мин. четене
Тежкотоварните автомобили с тегло между 3.5 и 12 т. ще плащат тол такса в размер на между 3 и 7 стотинки в зависимост от емисионния си клас. Това предвиждат промените в Тарифата за таксите, публикувани за обществено обсъждане днес. 

Тол таксите за преминаване по автомагистрали ще е варират от 3 до 6 ст., а за първокласни пътища – между 4 и 7 ст, уточняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Новите тарифи бяха предложени от браншовите организации по време на среща с премиера Бойко Борисов на 10 януари. Тогава той отстъпи пред превозвачите, които заплашиха с национален протест. 

На срещата бе решено тол системата да бъде пусната в търговска експлоатация за превозните средства над 3.5 т от 1 март 2020 г., но с намелен обхват. Тя ще стартира с такси за автомагистралите и първи клас пътища (около 3 100 км). 

След три месеца търговска експлоатация на тол системата анализите ще покажат дали с по-ниски тарифи и редуциран обхват, приходите, които държавата очаква от таксите, ще бъдат същите като вече заложените в бюджета. Ако те са по-малко, ще се разгледа актуализиране на тарифите.

От обхвата на тол системата са извадени освен третокласните, и второкласните републикански пътища. Така след 1 март тази година около 17 000 км от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще бъде безплатна за товарните автомобили над 3.5 тона. След старта на тол системата на 1 март тези превозни средства няма да плащат винетка за пътищата извън обхвата на толуваните.

Коментари: 0